søndag den 18. marts 2012

Perfekte macarons - det nye sort i sekten

De gør det alle sammen! Og de professionelle tjener tykt på dem! Og de er lækre! Som luftig marcipan med et overraskende indre.

Nej, maracons og makroner er ikke det samme!

Jeg ville også prøve - og det lykkedes rigtig godt. I først hug! Er sgu helt stolt. I ved godt, at janteloven er forbudt her, så jeg viser gerne resultatet frem.


Macarons er jo nogle små sataner at lave. Der findes 200 forskellige opskrifter og metoder, og jeg har nok været omkring halvdelen af dem - plus videoer på Youtube.
Jeg valgte to af de letteste opskrifter. Jeg er doven.

Hvis man skal gøre det på den helt rigtige måde, så er det afgjort Anarkistens opskrift, man skal kaste sig over! Som sagt - jeg var doven og Jesper Klein sagde engang; "Det er kun sportsfolk og idioter, der springer over, hvor gærdet er højest".
Det gælder så faktisk ikke, når det handler om kage - jeg kan bare godt lide citatet.


Chokolademacarons med hvid chokoladeganache med lime. Marcaroneopskriften fandt jeg hos Anne.

Ganachen er min egen. De orange og grønne macarons er blot almindelige macarons (med 3 tsk vaniljesukker i) fra Himmelske kager. Jeg delte denne opskrift op i to dele på den måde, at jeg vejede det tørre af i to og delte de piskede æggehvider, sådan lidt på øjemål.



Hvid chokoladeganache med lime

100 gram hvid chokolade
ca. 90 ml piskefløde
ca. 10 ml limesaft (ca. saften fra en lime) + skallen fra samme lime
2 blade husblas
grøn pastafarve

Sæt husblassen i blød i koldt vand.
Smelt chokolade, limesaft- og skal forsigtigt.
Hæld fløden over og varm det evt. sammen indtil al chokoladen er opløst.
Tilsæt den grønne farve.
Kram vandet fra husblassen fra og smelt det i mikroovnen.
Hæld det i en tynd stråle i chokolademassen, imens der piskes.
Sættes på køl et par timer, røres jævnt og kommes så i en sprøjtepose med en lille stjernetyl.

Chokoladeganache

100 gram mørk chokolade
100 ml (1 dl) piskefløde

Samme fremgangsmåde som med limeganachen. Smelt, hæld over, køl af.
Jeg piskede denne op, da den var kold - det giver en mere luftig og cremet struktur.

Hvis denne chokoladeganache ikke piskes op, så kan den også bruges til opsmøring under fondant. Jeg har ikke selv prøvet endnu, men jeg ved, mange kagedåser bruger og anbefaler den.




Dem med chokolade blev dælme perfekte! Rigtig størrelse, glatte overflader og fine, små fødder (det riflede i bunden, som er meget vigtig, hvis det skal være en helt rigtig macaron)
Jeg lod dem hvile 1 times tid, inden de blev bagt i ca. 12 min. ved 160 grader. 

Dejen fik jeg rørt lige tynd nok - det er kun få gange for meget, man skal vende dejen, så bliver den lidt for tynd, og det var svært at styre sprøjteposen så, men det gik jo alligevel.

Da de var bagte, så strøg jeg en pensel med lidt spiseligt guldpulver på, hen over hver skal. Og på nogle af dem sigtede jeg lidt kakao over.

På de grønne var det sølv, og på de orange var det bronze.


De grønne og orange blev ikke helt lige så flotte. Af to årsager:

Jeg glemte at sigte mandelmelet med flormelisen i! Grrr! Og jeg rørte den ikke helt tynd nok, så de blev for små og for høje, og de flød ikke så fint sammen, som dem med chokolade.

Jeg brugte også en mindre tyl - ca. 4 mm mod ca. 10 mm til dem med chokolade, for bedre at kunne styre dejen, men det betød så at det var sværere at få dem i den rigtige størrelse og højde. Nå... det her er vist mest nørdesnak.. Er det ikke skønt!?

Jeg bagte dem i ca. 10 min. ved 160 grader. Lidt kortere tid end dem med chokolade, for de var jo mindre.

Min favorit er afgjort dem med chokolade og limeganache! Søde - og lidt syrlige på samme tid. Mums! Og smukke ♥

Macarons smager bedst 1-2 dage efter de er bagt og lagt sammen.

Skallerne kan opbevares i et par uger i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.
Er de lagt sammen, så skal de på køl og tages ud 1 times tid inden servering, da de er bedst ved stuetemperatur. Men det er jo stangsmart, at man kan lave disse fætre et par dage i forvejen, hvis man får gæster - eller slæber al sit kagehalløj med på job - som jeg gør.

Jeg har forresten også lavet bryllupskage. Min første. Mere om det i næste indlæg.

16 kommentarer:

  1. De er skideflotte! Så er det sagt ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, sig det igen - sig, det igen ;-)

      Tak, Malou... og de er sgu ret sjove at lave. Jeg bliver nok snart nødt til at lave dem igen.
      I lyserøde - med hindbærfyld tror jeg. Og lyserødt glimmer :-D

      Slet
  2. De er overhovedet ikke sorte!
    ... og så har du glemt at sende smagsprøver til mig. Jeg er en anelse skuffet ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hahaha.. nej, det er jo rigtigt :-D

      Ups.. jeg sender straks nogen - de skal bare blendes op med lidt mælk, når de ankommer helt knuste :-D

      Slet
  3. Nu er misundelse jo en grim ting, men jeg er såååååå misundelig!
    De er knaldhamrende flotte! Og så endda i første forsøg :-o

    Må jeg gerne komme på kursus i macarons hos dig? Be om!
    Jeg har prøvet at lave dem én gang, og de var ikke i nærheden af at ligne dine. Der var 5-6 stykker, der lignede nogenlunde med den lille fod. Til gengæld smagte de fantastisk :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Man må godt være misundelig :-D

      Tusind tak. Ja, måske var det bare begynderheld, men jeg tror naturligvis, det var fordi, jeg var dygtig ;-)

      Du kommer bare. Lige macarons tror jeg faktisk er en god idé af få vist. Det er svært at forklare omkring konsistensen - det skal næsten ses. Du kan jo forsøge med en af opskrifterne her - og husk, de skal hvile ½-1 time, inden de bages.

      Det skønne ved at bage er, at man altid lige kan æde ens fejl :-D

      Slet
  4. PS. Dejligt at du ikke var død - jeg var lige ved at blive bekymret ... har savnet din blog!

    SvarSlet
    Svar
    1. Årh, det var sødt sagt. Tak ♥

      Slet
  5. De er helt vild flotte !!! Har aldrig smagt sådan en dims.... Men tror dig på dit ord, at de er mums... Sidder her og savler.....

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tark, Marianne :-)

      Så er det også på tide. Gør dig selv den tjeneste og skynd dig at få smagt dem. Så får du også lyst til at bage dem ;-)

      Slet
  6. Smukke - helt enkelt :-) Og tak for udførlige instrukser, jeg skal nemlig selv til at lave disse banditter. Herligt at de kan laves i forvejen, mindre stress.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Nanna :-)

      Det mest tricky er konsistensen på dejen når man vender det tørre sammen med de piskede æggehvider.. Lige at få den tynd nok til at det flyder sammen og ikke efterlader toppe på dem og ikke så tynd at de flyder helt ud og bliver kedelige.

      Rigtig god fornøjelse - jeg glæder mig til at se dine :-)

      Slet
  7. Hvor er de flotte, præcis lige store. Jeg har aldrig smagt sådan en dims, så jeg låner lige din opskrift ved lejlighed :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Nina.

      Det er en fordel, at have været Sifs slave på lambethkursus først..

      Det gør du bare - selvom opskrifterne jo ikke er mine :-)

      Slet
  8. Hvor er de bare flotte. Jeg er selv i gang med at øve mig på disse guldklumper, men det er endnu ikke lykkes... så sejt gået i først hug.

    SvarSlet
  9. Sikke en dejlig blog og nogle flotte kager! Jeg kommer helt i bagehumør! :D

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...