søndag den 9. oktober 2011

Kage med chokoladekant - hindbær og appelsin

Jeg har flere gange set disse kager med chokoladekanter og synes jo, det er rigtig fint. Jeg har aldrig selv været så gode venner med chokolade. Jeg har bare ædt det. Hurtigt. Sådan en ven er jeg.

Chokolade er jo lidt som en hysterisk kælling. Det skal behandles meget forsigtigt og nøjagtigt. Og hvis man kvajer sig, så lykkedes det ikke. Men hvis man behandler det efter forskrifterne, så er det silkeblødt og sprødt på samme tid. 


Kagen er med sukkerbrødsbunde med mandelmel, appelsinsirup og kandiserede appelsinstrimler. Ca. 6 spsk. af sirup med appelsinstrimler.
Fyld og topping er hindbærmousse med grofthakket, mørk chokolade.
Kanten er mørk chokolade (70%) med prikker af lys chokolade og under kanten er kagen smurt med lunet appelsinsirup for at sikre mig, at chokoladen ikke kun havde krummer at hæfte sig til. Det gjorde faktisk også, at chokoladen havde en snert af appelsinsmag og det var ret lækkert.

Nu er det så her, jeg kunne vælge at holde min kæft og lade som om, det var lige efter planen, men for det første, så lærer jeg aldrig at holde kæft, og for det andet, så kan jeg selv godt lide at læse om andres "fejltagelser" og hvad de ender med at gøre ved det. Det gør sgu det hele lidt mere menneskeligt.

Kagen faldt sammen på midten. Den var så vildt høj og flot til at starte med da den kom i ovnen, for jeg havde lunet sukkeret og pisket det hele sammen i 25 min. så æggene var vokset til maksimum størrelse. Jeg tror, det gik galt, da jeg skulle tjekke kagen i ovnen og løftede på sølvpapiret. Det hang en smule fast i kagens top, og måske var det nok til at forstyrre den så meget, at den faldt sammen. Jeg ved det ikke.

Nå, jeg tænkte længe over, om jeg skulle skære kanterne af og stoppe i hulningen, men så ville den høje kant jo forsvinde og det var den, jeg skulle bruge til at lave chokoladekant om. Så i stedet for besluttede jeg mig at "udnytte" den hulning der var opstået, og fylde den med hindbærmousse og vende kagen rundt.

Så til chokoladekanten.

Jeg brugte 75 g mørk chokolade (70% kakaoindhold) som jeg tempererede.
Jeg vil dog anbefale at bruge 100 g til en 23 cm rund kage.
Jeg brugte Chokoladesansens metode: Hakke det og varme det op til 48-50 grader over vandbad. Så tilføje lidt mere hakket chokolade (kun lidt) og røre og køle det til 26-28 grader. Jeg satte skålen i isvand, så gik det lidt hurtigere. Dernæst opvarme det igen til 31-32 grader og så er det klar.

Jeg havde i forvejen skåret en lang strimmel bagepapir i de mål, jeg ønskede. Kagens omkreds (plus lidt ekstra) målt med et stykke snor omkring kagen og kagens højde. Jeg ville faktisk gerne have haft kanten lidt højere, men fik målt lidt forkert. Det må blive næste gang.


Så smeltede jeg lidt lys mælkechokolade (som skulle have været hvid chokolade farvet lyserød med lidt pastafarve - det bliver også næste gang, for jeg havde glemt, at jeg havde brugt al min hvide chokolade) og hældte det i en sprøjtepose med en 2'er-tyl i og satte små prikker på papiret. Jeg rystede papiret en lille smule frem og tilbage undervejs, for at få fine runde prikker. Satte det hele på køl på altanen. Skønt, det er blevet koldt igen, så jeg nu igen har ekstra køleplads. Havde jeg haft plads i en fryser, havde jeg puttet det derind, for jo koldere, jo bedre, når det skal smøres over med varm chokolade senere. Så undgår man at prikkerne smelter igen og flyder ud.

Da de lyse prikker var kølet af, og den mørke chokolade var tempereret, hældte jeg det over - et lille stykke ad gangen - igen for ikke at smelte de lyse prikker. Smurte det ud med min knækspartel og sikrede mig, at det var udover kanterne. Lod det ligge i 5 min., før jeg flyttede det lidt på bagepapiret, så jeg fik mere skarpe kanter. Lod det sætte sig yderligere 15 min., før jeg overførte det til kagen. Det fik jeg kæresten til at hjælpe mig med, for der kan man godt bruge 4 hænder! Skar det til hvor det overlappede, og så en tur på altanen til at køle i mindst en time, før papiret blev pillet af.


Jeg tempererede ikke den lyse chokolade, men varmede den bare let i mikroovnen, hvilket nok er derfor, at den nogen steder har den der lidt kedelige, hvide overflade. Så kan jeg lære det! Men så igen.. På en måde giver det kagen et lidt rustikt og levende look - eller det bilder jeg i hvert fald mig selv ind.


Næste gang vil jeg have fat i det plastik, som de professionelle bruger. Jeg tror, kanten i bunden så bliver mere lige, fordi plastikken er mere stiv. Men sådan kan jeg lære hele tiden - det her var jo også første gang og rigtig sjovt! Det er ikke sidste gang, jeg skal lege med chokolade på denne her måde. Der er så mange muligheder - og det smager oven i købet skønt!

38 kommentarer:

 1. Vildt imponerende og super god forklaring på hvordan man laver chokoladekanten (hvilket jeg nemlig har spekuleret lidt over til tider!). Det skal klart prøves!!

  SvarSlet
 2. Tak :-)
  Ai, hvor dejligt, at du kan bruge forklaringen, så er det også al skriveriet værd! Prøv at lege lidt med det. Selvfølgelig hjælper det med noget øvelse, men det var nu ikke så svært, som jeg troede - inden jeg undersøgte det.

  SvarSlet
 3. Altså hvor er den flot, Godte!! Sikke et arbejde! En grund til kagen faldt sammen kan være at du måske kiggede til kagen for tidligt? Man må helst ikke åbne ovnen indenfor de første 30 min. Bare et forslag til årsagsudredningen :-)

  SvarSlet
 4. Mange tak, Camilla! :-)

  Det er egentlig ikke så stort et arbejde. Langt mindre end at smøre op og overtrække etc.
  Ja, det tænker jeg også, men den bliver for mørk, hvis der ikke kommer sølvpapir over efter 10 min. så hvad kan jeg så gøre?
  Og forslag er MEGET velkomne! :-)

  SvarSlet
 5. Det er da hardcore det der! Det vil jeg rigtigt gerne prøve en gang :O) TAK!

  SvarSlet
 6. Det ser super godt ud og du får det til at lyde så nemt. Det må prøves

  SvarSlet
 7. Kan du ikke bare komme sølvpapiret på fra starten af og så evt tage det af de sidste 10 minutter, hvis det skal være gyldent på toppen?

  SvarSlet
 8. Så smukt så smukt! ♥
  Nu må jeg altså snart se at få prøvet det...

  SvarSlet
 9. Det lyder jo ikke så lidt lækkert og ser fantastisk ud. Måske skulle jeg prøve at gemme lidt af min chokolade også og kaste mig ud i det? Mums. Flot resultat :-)

  SvarSlet
 10. PS Opskriften på Creepy Fingers ligger klar til dig på min blog ;-)

  SvarSlet
 11. Anne Schultz Christiansen10. oktober 2011 kl. 17.29

  "Blomsterberg go home" siger jeg bare :-)

  SvarSlet
 12. Hmm.. det kunne man måske. Det vil jeg lige overveje. Jeg tænker så, at det jo vil sidde fast i kagen i toppen og måske også forhindre den i at hæve så meget op?
  Men jeg tænker også, at jeg måske kunne bage den på lavere temperatur og i længere tid, men den slags ved jeg bare meget lidt om.. :-/

  SvarSlet
 13. Taark - det var vildt sjovt, så kast dig endelig over det.
  Og velbekomme :-)

  SvarSlet
 14. Mange tak. Og jeg synes nu heller ikke, det var så svært. Det sværeste var at overføre den lange strimmel til kagen og kun have to hænder, så der var det godt at få lidt hjælp. Jeg tror dog sagtens, man kan lave to strimler i stedet for og stadig få det rigtig flot :-)

  SvarSlet
 15. Tak, Piskeris ♥

  Ja, ja - du snakker.. Lad os så se nogle resultater!
  ;-)

  SvarSlet
 16. Det var super lækkert. Er chokolade ikke nærmest altid dét? ;-P

  Gør det - det er sjovt, og man kan jo altid æde fejlene :-D

  SvarSlet
 17. Ai, hvor godt! Tak - den vil jeg straks kigge på. Tror, jeg skal lave dem sammen med den yngste :-)

  SvarSlet
 18. Aaaaah, det er nok at presse den lidt :-D

  Men tak for kompliment :-)

  SvarSlet
 19. Hold op hvor er den flot og hvor ser det bare lækkert ud :) Hvordan undgår du at chokoladen knækker når du tar den op? Er den stadig blød?

  SvarSlet
 20. Mange tak, Stine! :-)

  Ja, det er tricket. Man lader chokoladen sætte sig og tørre en smule - nok til at det ikke drypper, men ikke så meget at den er stivnet.
  Så kan strimlen lægges lige så forsigtigt rundt om kagen og så sættes det hele til afkøling indtil chokoladen er helt stivnet. Ca. 1 times tid. 

  SvarSlet
 21. Du kunne evt sætte den længere ned i ovnen? Eller sætte temperaturen lidt ned?

  SvarSlet
 22. Wow, den her kage ser jo helt igennem fantastisk ud. Hvor ville jeg ønske jeg havde fingerfærdigheder til sådan et arbejde.

  MVH Ina Maria // sundtmums.blogspot.com

  SvarSlet
 23. Du er så sej!

  Jeg må prøve det med chokoladekant engang. Skal lige have fundet en kæreste først - kontaktannoncen skriver jo nærmest sig selv: Kolde hænder søges til eksperimenterende leg med madvarer.

  Først skal jeg dog lige have banket en Barbiekage ned til på søndag. Og jeg har tænkt mig skamløst at hug-stjæle alle dine ideer og erfaringer.

  SvarSlet
 24. Mange tak! :-)

  Hmm..det er altså ikke så svært, som det måske ser ud til - og der er slet ingen tvivl om, at det er nemmere, hvis man får øvet sig lidt. Du kunne jo prøve - man kan altid æde fejlene ;-)

  SvarSlet
 25. Ja, men jeg er meget i tvivl om, hvor meget og hvordan.. Jeg er ikke så erfaren i bageriet, som du er :-)

  Hvor langt ned ville du sætte den og til hvilken temperatur?

  SvarSlet
 26. Ja, det bliver man vel med alderen. Sådan lidt sej og svær at tygge i!? ;-D

  Gør det! Det kan du sagtens - og det er faktisk rigtig sjovt!
  Ai, sgu ikke en med kolde hænder.. *Gys*

  Du banker bare den Barbiedulle på plads og stjæler herfra med arme og ben! ♥

  SvarSlet
 27. Jeg sætter min på næstnederste rille ved ca. 175 grader. Og så selvfølgelig UDEN varmluft.

  SvarSlet
 28. Udskyld jeg først skriver nu.. har været offline lidt.
  Jeg er SÅ imponeret.. du overgår mig jo med flere længder!!!
  De små prikker er virkelig fine og jeg synes bare, det giver en fin karakter, at de er lidt støvede i overfladen ;-)
  Du har inspireret mig til at lege endnu mere med de chokoladekanter.. min næste skal også være fancy med udsmykning på :-)
  Den ser også lækker ud inden i.. ville gerne have smagt et stykke!
  *Stine

  SvarSlet
 29. Okay, det prøver jeg sgu næste gang. Går ud fra, at bagetiden så skal forlænges en del.. 30-40 min. i alt eller? 


  Og tak :-¤

  SvarSlet
 30. Ja, det må jeg nok sige! Her går man og gør sig til for dig og slaver i køkkenet og meget mere og så render du bare der og lever livet væk fra pc'en og alting *Hmrf* 


  Når jeg kan få min lige så flot blank, som dine - så kan vi tale om at overgå ;-)

  Fedt! De kan jo laves med alverdens mønstre og sager. F.eks. kan man jo også skrive spejlvendt med chokoladen.. Først almindeligt på bagepapir, vende det om, lægge plastikken over og så kører det.. Smart, hva'? B-)

  Du må komme forbi en dag og få et stykke hjemmebagt her :-) 

  Forresten.. hvad for noget plastik bruger du - og hvor har du købt det? Det hedder acetate i de fremmede lande..

  SvarSlet
 31. hvordan kan det være du har brug for sølvfolie på toppen af kagen? bager du ved for høj temperatur?

  Når det er sagt, så er det en smuk kage! Jeg har i øvrigt arbejdet lidt med de der plaststrimler (de har dem i Kagebutikken, hvis du kommer forbi giver jeg kaffe) og de fungerer super. De er nemlig som du selv er inde på lidt mere stabile end bagepapir.

  SvarSlet
 32. Jamen det er jeg nærmest altid nødt til - uanset, hvilken kage jeg bager. Og ja - har en mistanke om, at min ovn er elendig, men ved ikke, hvordan jeg skal tjekke det.
  Kan et sukker termometer tåle at gå i ovnen i en skål med vand på 100 grader? Jeg har hørt, at det er sådan man tjekker ovntemperaturen..

  Gider godt plaststrimler fra Kagebutikken og "kaffe" hos dig en dag :-)

  SvarSlet
 33. Ja, bagetiden er ret lang - vistnok 45 min for en alm størrelse kage. Men altså som du ved, så er det strikkepinden og ikke æggeuret, der bestemmer :-)

  SvarSlet
 34. Det tænkte jeg jo nok.. Og ja, det ved jeg, men det er jo godt at have et eller andet pejlemærke.

  Jeg må afprøve det - snart! TRÆNGER til at bage!
  Men jeg var jo lidt tændt på de bunde blandt andet pga. den korte bagetid, men man kan så ikke både blæse og ha' mel i munden *Hmrf*

  :-D

  SvarSlet
 35. Ja jeg kan godt se at det er umanerligt flabet af mig! Undskylder aller ydmygst ;-)
  Men jeg håber, at du alligevel havde fornøjelse ud af projektet, selv om jeg ikke formår at reagere i tide.

  Ja det er vildt smart.. Det har du vist tænkt en del på ;-)

  Uuuh ja.. jeg skulle da være et skarn for at takke nej til sådan en invitation. Vil meget gerne komme til kage :-D

  Jeg har bare brugt et plastic charter klippet til og klistret sammen, men jeg ville ønske, at jeg havde en fancy en til formålet!

  SvarSlet
 36. Flabet er godt! :-D

  Gid jeg havde.. jeg har bare gloet på udenlandske kagesites og set det lavet med blandet andet jocondedej.

  Det ville være hygsomt! Har haft stor succes med at mødes med folk fra nettet, som man svinger med. Er du i nærheden af Storkøbenhavn på et tidspunkt?

  Arh, det der holder jo ikke! Du burde da være bedre udstyret! Man kan få det i Kagebutikken (som Pia skriver) og jeg skal gerne købe noget med til dig, når jeg skal derud :-)

  http://kagebutikken.dk/product.asp?product=2835 og
  http://kagebutikken.dk/product.asp?product=4123 men 100 meter er alligevel en sjat :-D

  SvarSlet
 37. Åååh det er desværre aaaalt alt for sjældent, at man ser mig på de kanter. Jeg er jyde, som i et godt stykke nord for Århus, så jeg kommer ikke til staden mere end en gang eller to årligt, men hvis jeg gør kunne det være meget hyggeligt med kage ;-)

  Nej nej jeg ved det godt.. det er noget biks baks og jeg tror måske ikke jeg får brugt 100 meter. Der skal alligevel en del kager til så :-D

  SvarSlet
 38. Jamen så er der jo en fin anledning til at få vekslet penge og komme ud og opleve verden!? ;-D

  Og når du er på kanterne, så send en mail - det kunne være hygsomt at ses til et stykke kaw'...

  Nej - 100 meter er et godt stykke - men det findes jo også i 1-meters udgaven :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...