mandag den 3. oktober 2011

Groft brød i hævekurv

Jeg købte for længe siden to hævekurve hos Pindhus, men har ikke fået dem afprøvet.

Søndag fik jeg ekstra alenetid, da den yngste blev hos sin far en ekstra dag, og SÅ skulle der dælme bages!

'Amen se da lige, hvor smukt, det er!Jeg måtte selv lige finde på opskriften, for der var ikke en, som lige passede damen her.

Groft brød

Ovn: 225°

½ l vand - håndlunt
10 g gær (sådan cirkus)
1 tsk salt
1 spsk flydende honning
3 dl fuldkorns speltmel
2 dl knækkede hvedekerner
1 dl grahamsmel

Opløs gæren i det håndlune vand og tilføj alle ingredienser - undtagen hvedemelet. Lad din køkkenmaskine ælte det godt igennem, sammen med noget hvedemel. Tilsæt til sidst mere hvedemel indtil dejen er samlet, men ikke tør. Lidt klistret må den gerne være.  Lad dejen hæve lunt i skålen i 1½ time. Vend den ud på et meldækket bord og fold den et par gange ind over sig selv. Løft den forsigtigt over i en hævekurv - med godt med mel i - og lad den hæve yderligere 1½ time. Når du så skal have den ud på en bageplade, så lad være med at gøre som mig og vend bunden i vejret på kurven, og smæk den på pladen - for så fiser det meste af luften ud af brødet. Øv. Læg hellere pladen oven på kurven og vend forsigtigt dejen ud på bagepladen. Bag brødet i 30-40 min. 

Her er det lige vendt ud på pladen og det mistede altså en del af pusten - som jeg godt synes, man kan se her.


Det blev lidt tungere, end jeg måske lige ønskede, men de var meget begejstrede på jobbet. Jeg tror, det havde gjort en forskel, hvis det meste af luften ikke blev slået ud, da jeg skulle have det over på bagepladen. Er der nogen af jer, der har gode tip til den del af processen?Jeg bestilte en måltidskasse hos Årstiderne i sidste uge. Eller det troede jeg. For et eller andet gik galt, da jeg bestilte, og der kom aldrig nogen kasse - hvilket faktisk var heldigt nok, eftersom jeg jo stak af til Fyn.

Nu har jeg så bestilt på ny - og denne gang til om mandagen - hvilket passer mig meget bedre end fredagen. Så på næste mandag starter mit nye og forbedrede liv. Nu med økologiske kasser.

6 kommentarer:

 1. Det er bare længe siden jeg har bagt brød.. altså sådan noget der skal æltes og sager.. dit ser fint ud med kurvemønster, men jo det er godt nok ret fladmast ;-)

  Jeg ved ikke om det gør nogen nævneværdig forskel, men jeg har en pizzaspade og gadvidst om man kunne lægge sådan en over brødet, tippe det rundt, forsigtigt fjerne kurven og så lade brødet glide over på pladen fra pizzaspaden -eller også er det bare mere bøvlet og giver et lige fladt brød ;-)

  *Stine

  SvarSlet
 2. Jeg bager altid på en sten og bruger derfor pizzaspaden som chokoladesansen foreslå. Og nu bliver jeg nødt til at smutte for jeg har en aftale med lidt gær, vand og mel...

  SvarSlet
 3. Det her skal heller ikke æltes. Den slags brød er jeg ret vild med :-D

  Ja.. det blev sgu noget fladmast. Spasserbrød! *Hmrf*

  Jo, det var noget i den stil, jeg selv havde tænkte på - jeg ville så bare bruge en bageplade. Jeg har sådan nogen smarte nogen, som også har Tefalbelægning på overfladen og som ikke er så store, så det kunne vel anvendes som en pizzaspade..?
  Jeg må prøve det af.

  SvarSlet
 4. Jeg overvejede også min bageflise, men kom fra det. Men hvis det skal fra pizzaspaden og over på en plade, falder det så ikke sammen? Når det reelt skal flyttes to gange så?

  Hils - og husk lige at blogge om det! :-D

  SvarSlet
 5. Ja mit brød er også nogle gange udsat for iltmangel ved fødslen og udvikler sig till spasserbrød. Selv om det ikke er god stil at stigmatisere dem, der er anderledes så hader jeg spasserbrød!! Det tager fuldstændigt mig bageglæde fra mig, når det flipper og gør det stik modsatte af, hvad jeg havde tænkt mig ;-)

  Jeg har ikke nogen gylden løsning ud over, at man måske skal flytte det ud af kurven lidt før, det egentligt er hævet færdigt, så det ikke er helt så skrøbeligt.. så kan man måske lade det efterhæve på en plade for en stund inden det kommer i ovnen???

  SvarSlet
 6. Det skal bare stigmatiseres på fuld kraft! Så kan det lære det! Brød skal gøre som man tænker og ikke som man gør! Hvor svært kan det være!? *Hmrf*

  Det var noget i den stil, som www.minkage.dk gjorde - da var det bare ikke lige med vilje *Fnis*
  Men måske er det også en løsning, for så beholder det jo det fine mønster, men får lige en chance mere til at rette ind og opføre sig ordentligt! 

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...