søndag den 4. september 2011

Miele og Birgitte Escherich

I går var jeg til et arrangement hos Miele, som handlede om mad.
Hvordan vi forholder os til mad, og hvordan vi får nedbragt madspild.

Miele havde virkelig lavet et super godt arrangement og som en del af det, inviteret Birgitte Escherich fra Kostkompagniet som med sin passion og viden, var meget inspirerende.


Hvad er dansk madkulter? Hurtigt, nemt og billigt.
Derfor er vi blevet analfabeter i munden. Vi er simpelthen ikke trænet i at kunne smage. Og fordi, vi ofte ikke bruger tid og energi på vores mad, så har vi ingen respekt for den - og dermed er det heller ikke noget problem, at smide den ud.

1,3 milliarder tons mad smides ud hvert år - world wide.
Det kunne brødføde 1 milliard mennesker...

I Danmark er det 63-71 kilo pr. person! Omkring 6-10.000 kroner om året.
54% af danskerne udnytter aldrig madrester.

Jeg forstår det jo ikke. Tit, så smager maden jo endnu bedre dagen efter, fordi alle smagsstofferne har haft tid til at trække ud i maden.

Og hvad med holdningen, når vi handler ind? At alle supermarkeder skal bugne af mad - selv ved lukketid. At der skal være et kæmpeudvalg af alt, hele året rundt. Og samme holdning gør sig gældende, når vi står i kantinen og er sent på den, og ikke alt er til rådighed. Vi er møgforkælede - og det skaber madspild.

Birgitte sagde mange andre spændende ting - blandt andet talte hun også om de forskellige smage. Surt, sødt, salt, bittert, stærkt og umami (tsunami?)

Vidste du, at umami findes i f.eks. tomater, asparges, kød, soya, skaldyr, fisk og spinat? Og at hvis vi sørger for at få lidt af alle smagene med i måltidet, så opnås der en større tilfredshed? Lidt sødt i det stærke. Lidt surt i det søde. Lidt bittert med f.eks. krydderurter og lidt umami, så der er balance.


Birgitte brænder også for økologien, og havde lavet to fade med økologiske varer og konventionelle varer. Der var virkelig smagsforskel ved flere af dem! Især broccoli og bacon.


Miele havde stillet deres vildt lækre lokaler til rådighed, og fortalte også om deres PerfectFresh-zone køleskab. Pga. muligheden for en specifik regulering af temperatur og fugt, kan man forlænge især grøntsagers holdbarhed med op til 3 uger!

Ja, ja - det lyder jo meget godt og meget salgspræget alt sammen, men flere af deltagerne (som ikke arbejder hos Miele) havde dette køleskab og kunne bekræfte, hvor godt det virker, og at historien om forlængelsen af holdbarheden holder.
De talte varmt om dette køleskab og jeg kunne rigtig godt tænke mig, at investere i sådan et, når jeg får mulighed for det.

Så skulle vi lave mad sammen.
Der var rigtigt mange retter, som Birgitte havde købt ind til og lavet opskrifter til.
Gaspacho, kartoffelfrikadeller, chutney, spidskålssalat, bulgursalat, piroqer, æblecrumble, pæresalt med mynte og meget mere.

Næsten alle retterne indeholdt elementer af de rester, man kan have i en husholdning. Kartofter og steak fra dagen før. Lidt kedelige æbler. Agurker, tomater etc. til gaspacho. Alle opskrifter var meget gennemtænkte, lette at lave og yderst velsmagende!
Vi fik også en af Birgittes kogebøger. Der er helt sikkert en del opskrifter derfra, jeg vil afprøve herhjemme - og mange gode tips og idéer til besparelser.


Jeg havde en skøn dag hos Miele.

Resten af dagen foregik hos kæresten med hygge og afslapning uden børn, og med thaimad hos den lokale. Thaimad er altid godt!

Jeg er virkelig spændt på at skulle starte på mit nye arbejde i morgen! Så spændt, at jeg går lidt rundt omkring mig selv i disse dage. Jamen bare det at beslutte, hvad jeg skal have på i morgen! Suk..

Surdejsføljetonen: Der er hermed indført et nyt tabu på bloggen; Surdej!
Det eneste, der blev surt var mig, så den røg ud. Der skete ikke en disse.
Heller ikke selvom jeg havde tilføjet honning, da jeg startede den og cremefraiche i går, for at kickstarte den yderligere. Ikke så meget som skyggen af en boble! Argh!
Så der bliver ikke lavet brød i hævekurve i dag, for jeg har selvfølgelig ikke engang noget almindeligt gær, at gøre det med. Hvordan kan en kagedåse være løbet tør for gær!?

2 kommentarer:

  1. Næste gang vi ses kaster jeg surdej og kapsler efter dig. Nemlig så.

    SvarSlet
  2. Hahahaha.. må ha' skaffet en asbestdragt så :-D

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...