tirsdag den 23. august 2011

Verdens letteste, lækre og luftige lagkagebunde i verden

Er du da vimmer mand, en lækker dej, jeg har fiflet med her til morgen!


 Aldrig har jeg set så fluffy og cremet en dej - den er oven i købet let at lave - og hurtig!

Selv i ovnen er den lynhurtig! 20 min. tog det at bage en rund 23 cm form med ½ af dejen i.

Jeg tror, jeg er forelsket!

Åååh.... jeg kan godt høre, det lyder ekstremt en smule nørdet, når man sådan er ved at besvime af begejstring, på grund af en lagkagebundsdej. So be it.
"Hej, jeg hedder Godte - og jeg er kagenørd".


Opskriften kommer fra Kagekonen - og hun ved jo ligesom, hvad der er godt! Jeg har ganget hendes opskrift op med 1,5 - men ellers ikke ændret noget. 

Verdens letteste, lækre og luftige lagkagebunde i verden

Ovn: 200°

6 æg - stuetemperatur!
240 g sukker
1½ spsk vand
2 tsk vaniljesukker
180 g mel
1½ knivspids salt
1½ tsk bagepulver

Mørke bunde: Tilføj 5 spsk kakao i æggemassen
Mandelbunde med appelsin: 150 g mel, 110 g mandelmel og 3 spsk appelsinsaft i stedet for vand.

Pisk æg, sukker, vaniljesukker og vand kraftigt! Det er meget vigtigt, at æggene her har fået pisket så meget luft ind, som det er muligt. Jeg piskede mine æg på KAmma i ca. 15 minutter, tror jeg. Sigt mel, salt og bagepulver i æggene og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber. Nedefra og op. Lange, dybe tag, indtil der ikke er flere "melreder", men så kort tid som muligt.
Op i en form og bages i ca. 20 min. Jeg lagde sølvpapir over efter 10 min.

Som du kan se, så hæver de ikke op i midten, så jeg har ikke engang tænkt mig at skære noget af. De ujævnheder, der er på den øverste bund, vil udjævnes i kagen, når der kommer fyld i. Kæft, hvor smart! De vejer næsten heller ikke noget. Meget lette og lækre!

De blev fantastiske! Ja, jeg har jo altså ikke smagt dem endnu - but what's not to like?
Jeg skal nok lige vende tilbage på den del, når jeg har smagt dem.

'Amen tjek da lige det skønne månelandskab! Voflet, boflet og fluffy!

Opdateret 11.09.11:
De smager skønt! Også hvis man bruger halvt mel og halvt kartoffelmel. Så bliver de lidt saftigere.
De blev brugt i denne trommekage.

58 kommentarer:

  1. Anne Schultz Christiansen23. august 2011 kl. 18.12

    Det er jo præcis den opskrift jeg også bruger - de er MUMSE-lækre. Endnu bedre med finthakkede mandler i og ja, det går lynhurtigt og de slår ALDRIG FEJL :-)

    SvarSlet
  2. Anne Schultz Christiansen23. august 2011 kl. 18.14

    Og forresten, de bliver om muligt endnu mere luftige hvis du lægger æggene i vandhanevarmt vand i en 10-minutters tid inden du bruger dem :-)

    SvarSlet
  3. Ja, de ser godt nok gode ud indtil videre! Jeg skal også prøve den model med mandlerne og med kakaoen en dag.
    Altid godt med opskrifter, der ikke slår fejl - det andet er riiiiimelig træls!!

    SvarSlet
  4. Er det ikke kun, hvis man har glemt at tage æggene ud, så de derfor er køleskabskolde? For så bruger jeg det trick der :-D

    SvarSlet
  5. Nøj, de ser lækre ud. De må prøves snarest! Hvor mange bunde bliver der ud af din opskrift?

    SvarSlet
  6. Tak :-)

    Der skulle gerne blive minimum 4 bunde. Jeg delte dejen op og bagte af to omgange i 23 cm runde forme. De to deler jeg så igen i to.

    SvarSlet
  7. Stine-chokoladesansen27. august 2011 kl. 18.18

    Ja sukkerbrødsbunde er skønne! Man kan også erstatte noget af melet med kartoffelmel :-)

    SvarSlet
  8. Er det, hvad man kalder denne type? Det vidste jeg ikke.
    Hvorfor erstatte med kartoffelmel? Det er jeg nysgerrig efter at vide - og hvor meget? :-)

    SvarSlet
  9. Stine-chokoladesansen28. august 2011 kl. 22.50

    Ja når størstedelen af dejen består af æg og sukker som piskes helt lyst til og der kun er lidt mel i, er det sukkerbrød :-)
    Man kan erstatte op til ½ af melet med kartoffelmel. Der er ingen gluten i kartoffelmel og det er derfor med til at give en skøn og let konsistens til kagen. Hvis man rører bare lidt for meget i alm mel udvikles glutennettet og det er kun godt i brød.. Kager skal helst have løs krumme... Jeg er meget dårlig til at fatte mig i korthed. Jeg håber det gav lidt mening ;-)

    SvarSlet
  10. Jeg venter altså stadig i spænding på at se, hvad bundene skulle bruges til ... :)

    SvarSlet
  11. Super! Tak. Jeg ved godt det med gluten og brød, men var ikke klar over, at man kan bruge kartoffelmel på den måde. Godt tip! :-)

    Hey - vi fatter os IKKE i korthed her! Den slags kan de bruge i de fremmede lande! ;-D

    SvarSlet
  12. Jaa, jaa, jaaa.. jeg skal nooook.. :-D

    Skal lige skrav' mig sammen til at skrive nye indlæg. Er 3-4 stykker "bagud" :-D

    SvarSlet
  13. No pressure ;o) Elsker bare at læse dine indlæg, så der skal jo helst ikke gå for længe imellem ...

    SvarSlet
  14. Nej, jeg tænkte også mere, at det sgu er skønt, at nogen gider læse det og at I ligefrem sidder med tilbageholdt åndedrag helt gasblå i hovedet.
    Nå okay - det var nok at stramme den ;-D

    Jeg går sgu i gang nu så :-D

    SvarSlet
  15. Stine-chokoladesansen29. august 2011 kl. 18.27

    He he tak Godte! Glad for at kunne være til hjælp :-)

    SvarSlet
  16. Jeg prøvede lige at lave dem her til aften, og kan altså ikke forstå du siger de ikke hæver op i midten!! Min hævede næsten op til dobbelt størrelse og blev så stor og fin :)

    SvarSlet
  17. Ai, hvor skønt! :-)
    Det med ikke at hæve op i midten var mere ment sådan, at de ikke hævede i en kuppel på midten. Altså så at kagen var højere inde på midten end i siderne.
    Det gjorde de to, jeg bagte i hvert fald ikke :-)

    SvarSlet
  18. hejsa.. jeg vil prøve at lave disse bunde til min søn´s dåb i næste weekend. men jeg skal bruge en firkantet form på 30 cm så hvor meget skal jeg bruge af det forskellige??

    SvarSlet
  19. Jeg ville lave dobbelt portion - og så evt. bage resten i en anden form og fryse ned. Og varm gerne sukkeret lidt i ovnen og pisk æggene etc. rigtigt længe! 25 min.

    Hellere lave lidt for meget end for lidt :-/

    God fornøjelse og tillykke med sønnens dåb :-)

    SvarSlet
  20. Hej
    Hvis man vil have en nødde-agtig lagkagebund, kan man så bruge den opskrift og putte hakkede nødder i eller smager det dårligt? :p

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg sagtens, man kan. Jeg ville vende dem i sammen med melet til sidst :-)

      Slet
    2. Hej,

      Super lækre bunde - Hvis man vil lave med hakkede nødder, hvor meget skal man mon så bruge?

      Slet
    3. Hmm.. jeg bruger aldrig nødder i mine bunde.. Er kræsen.. Sorry :-/

      Men prøv at tjekke andre lagkagebundeopskrifter med nødder og se forholdet der - så har du lidt at gå efter :-)

      Slet
  21. Hejsa
    Jeg har prøvet din opskrift med stor succes. Lavet i en 23 cm form og delt i tre. Har du erfaring med at bage bundene i en bradepande? Jeg skal lave en bryllupskage og tænker at det vil være smart at bage 3 bunde hver for sig i bradepande (da jeg ikke har en stor firkantet form, som er høj)Så kunne det måske passe med ca. en halv portion til en bradepande og så lidt kortere tid i ovnen. Hvad tror du? Jeg har endnu ikke så meget erfaring (især ikke, når det ikke står i opskriften;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har aldrig rigtig prøvet at bage lagkagebunde i brandepander, men ved, at mange andre kagedåser gør det, så det tror jeg sagtens, du kan.

      Mht. bagetid, så er der ikke andet at gøre end at tjekke med et træspyd og så se ad.

      Husk, når du laver den kage, at du skal have mulighed for at sætte den på køl... At den ikke bliver for stor til at komme i køleskabet..

      God fornøjelse :-)

      Slet
    2. Jeg har målt efter og den kommer til at passe perfekt i køleskabet:-)

      Slet
    3. Perfekt! Go for it! :-D

      Slet
  22. Vil gerne lave nogle citron lagkage bunde - har du erfaring med at putte revet citron eller citronsaft i? Hvis ja - hvor meget vil du så putte i?:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kan se at en anden anonym læser har hjulpet dig.
      Det er heldigt - nu, jeg er 100 år om at svare :-D

      Slet
  23. Hej bager altid i min bradepande, og hælder hele den portion i som du skriver og skære den ovre en gang.
    Jeg har også prøvet med reven citronskal i, brugte en citron men tror sagtens denne portion kan klare en mere.

    Var ellers ved at flirte med andre kagebunde da jeg var så træt af at røre SÅ længe. Men nu har jeg langt om længe fået mig en kenwood røremaskine, og hold da ferie det en hel "ny" opskrift, super nem og hurtig...

    Tak for opskriften som jeg har brugt flittigt.

    Vh Mira.

    SvarSlet
    Svar
    1. Super, Mira - så ved jeg - og andre at den sagtens kan bruges i en bradepande. Tak :-)

      Også tak for svar med citronskal :-)

      Ååååh røremaskiner er skønne! Det må have været skrækkeligt uden! :-D

      Velbekomme - selvom det jo ikke rigtigt er min opskrift ;-)

      Slet
  24. Nu har jeg lavede den et par gange den er virkelig god !! Tak for opskriften

    SvarSlet
  25. Hvor mange grader bager du dem ved ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Der står, at hun bager dem ved 200 grader :-)

      Slet
  26. Din supernemme opskrift fungerede så ikke lige for mig. Fulgte opskriften slavisk, de hævede flot op inde i ovnen, men 20 minutter var ikke nok. Jeg gav dem 5 minutter ad gangen, men stadig han der dej på nålen, når jeg testede, om kagen var bag. Tænkte at nu må de da være færdige, men desværre var de rå i midten, da jeg skar dem igennem. Æv for den, da jeg stod og skulle bruge bundene.

    SvarSlet
  27. Hej Godte
    Hvor stor form er denne opskrift ?
    Mvh Bente Plougfelt

    SvarSlet
    Svar
    1. Der står øverst på siden at hun bruger: en rund 23 cm form med ½ af dejen i.

      Slet
  28. Hej, jeg er nybegynder udi at bage lagkagebunde. Jeg har brugt din opskrift 2 gange på kort tid. 1. gang tilsatte jeg dog hakkede nødder og 2. gang karamel stykker. Mit problem er at bunden falder sammen, især 2. gang, når den køler, den falder mest sammen i midten af kagen.
    Jeg pisker æggemassen min. 20 min. på max hastighed på min røremaskine, hvorefter jeg forsigtig vender melet og nødder/karamel i med en dejskraber. Den hæver flot op inden i oven, men falder altså sammen når den køler. Den køler på en rist i springformen oppe på bordet.
    Kagen får ikke samme månelandskab som vist på dit billede. den bliver lige og flad, og bliver lidt hård på overfladen (det bliver dog blødt når den køler. Den får ca. 10 min. før den får stanniol på. Den bliver fin lysebrun, men måske den får for længe?
    Har du nogen ideer til hvad der kan være gået galt for mig?
    MVH Trine

    SvarSlet
    Svar
    1. og har brugt halvt hvedemel og halvt kartoffelmel.

      Slet
    2. Hvis jeg åbner ovnlågen før den er helt færdig falder den sammen på midten

      Slet
  29. Jeg har lige bagt den, og jeg gav den 30 minutter. Så tog jeg den ud og så gik der 30 minutter og så faldt den totalt sammen og var totalt ubagt inden i. Spild af tid og ingredienser.

    SvarSlet
  30. Hej Godte Ligegyldig hvad jeg gør så falder den helt sammen på midten, og det forstår jeg ikke, jeg gør fuldstændig som der står i opskriften, hvad kan der være galt ?

    SvarSlet
  31. Havde nøjagtig det samme problem..

    SvarSlet
  32. Hej Godte
    Jeg kan lige pludselig ikke få det luftigt når jeg pisker, håber virkelig du kan og vil hjælpe mig, og fortælle mig hvad jeg gør galt ?

    SvarSlet
  33. Hej. Vil bundene blive fine lavet ud af feks 150 mandelmel og 110g kartoffel-mel mon? Jeg kan ikke tåle det mindste gluten nemlig. Det kunne være fantastisk at finde en god opskrift til lagkage-bunde. På forhånd tak :)

    SvarSlet
  34. Hej. Har reduceret opskriften til 2/3 og bagt 3 enkelte kagebunde. 10 min. ved 200 grader.
    De er superlette og flotte. Glæder mig til at lave lagkagen i morgen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej jeg skal lave en kage i 5 forskellige farver, og tænkte at bruge lagkage bunde, har du bare delt dejen i tre og bagt den hver for sig og hvor høje bliver de så

      Slet
  35. Jeg skal i gang med at bage lagkagebunde på Tirsdag, jeg har købt sådan en bageform man kan gøre større og mindre, hvor lang tid mon jeg skal give bundene, er i tvivl hvor meget portionen fylder i formen.

    SvarSlet
  36. Kan den fryses ned?

    SvarSlet
  37. MUMS de ser lækre ud og dem skal jeg helt klart prøve til min næste lagkage :-)

    SvarSlet
  38. De er så gode også med hakkede hasselnødder i... men kan de fryses? Min søn har fødselsdag i september og vi skal have gæster af tre gange. Kan jeg bage dem og ligge dem sammen (tænker kagecreme og hjemmelavet hindbærsyltetøj) og så fryse dem ned, eller blot fryse bundene ned? Så det jo noget hurtigere når vi når til alle de fejringer.
    Og tak for en lækker blok😉

    SvarSlet
  39. Lagkagebunde kan fryses; tag dem ud og del dem, mens de er frosne, så smuldrer kagen ikke. Jeg synes ikke, det er godt at fryse en færdig lagkage med creme i - den bliver for våd.

    SvarSlet
  40. Mange spørger om en lagkage kan fryses....det kan den meget nemt...jeg vil dog sige at kagecreme og marmelade som fyld er begge meget flydende.....
    Lav en mousse istedet for..eks. Hindbærmousse a la blomsterbergs...jeg syntes der mangler lidt mere koncentreret smag så..
    1: knuste makroner jævnt fordelt på bunden, derefter..
    2: rå hindbær ( egen avl) ( eller kog dem blot op og hæld dem jævn over det hele...afkøl..))
    3: hindbærmousse
    4: ny bund
    5: nyt lag knuste makroner
    6 nyt lag rå hindbær
    7: nyt lag hindbærmousse
    8: den sidste bund....
    Trykke den godt sammen...sæt låg på...og i fryseren....tages op og sættes på køl dagen før den skal bruges....pynt...voila...velbekomme 👍
    Men som udgangspunkt kan alle lagkager fryses...og har du en rest lagkage så frys den og tag den op når I mangler lidt sødt til kaffen...

    SvarSlet
  41. Den opskrift du har skrevet er det den oprigtige eller har du skrevet ændringen således at den ER ganget med 1.5?
    Jeg skal bare tal kage.. et tal er ca 38 cm højt og 6cm bredt, det er et 3 tal og et 0. Hvor meget vil du anbefalet at gange den opskrift du har skriver med?

    SvarSlet
  42. Jeg bager altid KUN med kartoffelmel, det er nemlig originalt en gammel lagkagebund opskrift og de blev altid lavet på kartoffelmel (og vores børn tåler ikke gluten og vupti) men jeg har den i en lidt anden udgave, men same same

    SvarSlet
  43. Jeg har bagt den i dag. Den var slet ikke nok efter 20 minutter og den voksede ud af formen. Har fulgt opskriften og brugt den anbefalede størrelse form. Er det 200 grader varmluft eller almindelig ovn?

    SvarSlet
  44. Hej. Godt nok et år siden, men hvad putter du imellem? Det har jeg ikke fundet opskrift på

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...