tirsdag den 9. august 2011

Lagkage med blåbærmousse og Nutellacreme

Så er sommerferien slut. Helt definitivt i morgen, hvor den yngste starter i 1. klasse.

Det har været så skønt at holde ferie - både med de store, den lille, kæresten og hans rollinger, men jeg glæder mig nu også til hverdagen igen. Jeg holder af Dan Turéll.

Imens vi var i sommerhus, hyggede jeg mig på min "sære" måde. Jeg bagte og kokkerede.

Jo, jo - jeg var også på stranden, men der er f.. så meget sand! Kors, jeg hader sand!
Sand på hænderne. Under neglene - uff! I alle folder og steder, man ikke kan nævne her.

Og vandet er koldt! Skide koldt! Også selvom det så har været 35 grader i flere uger. Jeg hader koldt vand! Måske endnu mere end jeg hader sand. Stik mig en pool og jeg bytter anytime!

Så imens alle badedyrene badede - så bagte jeg. Perfekt fordeling! Hvis jeg ikke lige lavede mad - eller læste gestaltlitteratur på solsengen i haven. Med kirsebær til.


Jeg bagte blandt andet denne lagkage med Mette Blomsterbergs blåbærmousse i.
Den fik også Nutellacreme med appelsinsmag og så marcipan rundt om kanten.

Jeg har ikke prøvet at arbejde med marcipan før, og det er heller ikke helt let. Slet ikke, når man skal forsøge at skaffe glukosesirup på Langeland - men så må man jo køre til "storbyen" på øen. Der skal ikke mangle noget!

Opskriften på lagkagebunde har jeg fra sekten. Mit kageforum. Jeg har nu prøvet den opskrift to gange, og er ikke glade for den. Jeg synes, den bliver for klæg og for grovkornet, men jeg ved, mange er glad for den, så her kommer den. Jeg vil ikke selv bruge den igen.

Nåh ja.. det var da også helt vildt sjovt, at der ingen køkkenvægt var i huset! Så ALT måtte omregnes i deciliter - og her kan man ikke bare regne "lige" over, da forskellige ingredienser jo har forskellig massefylde. Skide sjovt var det! Hmrf! Hurra for Google!

"Karinas den lette" - lagkagebunde

Ovn 180°

150 g smør/bagemargerine
600 g sukker
4 æg
600 g mel
6 dl letmælk
2 tsk bagepulver
2 tsk natron
1 vaniljestang

Æg og sukker piskes hvidt, og de tørre dele vendes i med en dejskraber.
Bages ved 180 grader, til kagen er bagt. Jeg mener, jeg bagte denne i 30-45 minutter.
Det er en stor portion, så tjek med en tandstikker eller et træspyd.

Mette Blomsterbergs blåbærcreme kan I finde her. Også selvom blåbærsylt er ét ord! Hvad er det med danskerne og deres manglende evne til at forstå, at på dansk er sammensatte ord ét ord? Ét ord, sagde jeg!
Okay...jeg er faldet ned igen.

Jeg måtte skifte den almindelige hvide chokolade ud med hvid Toblerone. Hvid chokolade har man ikke på Langeland. I hvert fald ikke i Humble.
Det gjorde ingen forskel. Heller ikke til det bedre, men det fungerede fint.

Jeg bagte bundene og lavede blåbærmoussen dagen før. Nutellacremen - som blot er Nutella og lidt friskpresset appelsinsaft, til den er mere flydende - lavede jeg samme dag, som jeg samlede lagkagen.


Når man skal overtrække kager med marcipan er det en fordel at behandle marcipanen lidt inden.

Man tilsætter en smule glukosesirup - ca. 50 g pr. 500 g. marcipan og så en god del flormelis.
Det hele æltes godt sammen. Det gør, at marcipanen er lidt lettere at arbejde med - at den kan strække sig en smule.

Jeg rullede marcipanen ud mellem to fryseposer, hvor der var drysset med lidt flormelis.
Marcipan er noget klistret stads, og ikke helt let at få til at makke ret - men det lykkedes - og det smager ederhyleme godt! Åh, jeg elsker marcipan ♥

Jeg vil prøve at overtrække en hel kage en dag med halvt marcipan - halvt fondant.
Så får man marcipansmagen, og samtidig fondantens elastiske egenskaber.

Hele familien var vilde med denne kage. Den blev rost og anerkendt efter alle kunstens regler. Undtagen af mig. Hvilket de ikke mente, var helt i orden. Jeg er bare ikke nogen god kagespiser. Undskyld..

Hver gang, så tror jeg, at nu bliver det fantastisk. Ligesom alle jer sukkernarkomaner siger. Åååh og ihh og uuuhhmm.. Og hver gang, så tænker jeg; ja, ja.. men det er jo stadig bare en kage. Det er jo noget andet, hvis det var persillesovs! Så kan jeg sige nydelyde!

Men lad jer ikke narre af mig. Jeg kunne nu også godt smage, at den smagte rigtig godt - altså af en kage at være.


Der ligger en lille lavendelbuket ved siden af kagen på de to første billeder. Den blev til den smukkeste lavendelsirup i hele universet. Jo, den er god nok. Og jeg skal nok blogge om det snart.

Lagde du mærke til det sammensatte ord? Lavendelsirup. Ét ord!

Åh, jeg trænger til at komme på Orø og få noget gestalt! Sgu!
Regner kun med at være småsur til september så.

(Hov... nu mangler der kun 5, så er der 100 faste læsere! Skrav' jer lige sammen!)

25 kommentarer:

  1. Densergodtnoklækkerud..... superflottefarverindeni....

    Nå.. ja.. jeg turde ikke lave for mange mellemrum..

    Hysse

    SvarSlet
  2. Hyss - Hahahahaha... du er utrolig! :-D
    Og tak! :-)

    SvarSlet
  3. Mmmh, den ser da ellers lækker ud! Jeg har i tidernes morgen (i to ord) lavet en del otellolagkager (ET ord) med marcipan omkring og bandet som ind i helvede over. Men men... det smager jo bare skønt!

    SvarSlet
  4. Camilla - Jamen det var den også! Det sagde de i hvert fald :-D
    Kæææft, hvor er du god til et og to ord ;-D

    Hmm..jeg bandede ikke.. Syntes det var lidt bøvlet, men alligevel ikke helt så slemt, som jeg havde frygtet. Bruger du ikke glykosesirup eller?

    SvarSlet
  5. Nej, det var i min pre-kage-kone-tid (4 ord!), så jeg kendte ikke til glykosesirups fortræffeligheder dengang.

    SvarSlet
  6. Camilla - Nåh...dengang, du bare var en lille småkageæske (ét ord!) og endnu ikke en orn'lig kagedåse? :-D
    Jeg havde også "snydt" og spurgt en anden kagedåse, om det med glykosen B-)

    SvarSlet
  7. Ja, dengang hvor jeg var en fattig studerende og hvor glykose kun var en formel i biokemitimerne. Dengang hvor jeg var mere "dåse" end "kage" :-)

    SvarSlet
  8. Camilla - Det er ikke længe siden, at jeg aldrig havde hørt ordet :-D
    For nu er du mere kage end dåse eller?
    (Havde mange andre gode kommentarer, men denne var den mest stuerene :-D)

    SvarSlet
  9. Sh*t hvor er den bare f*cking lækker! Manner! Der mangler bare en enkelt reje, og så er den der :-D :-D

    Supersmukke billeder!

    SvarSlet
  10. Piskeris - Mange tak! Og de der rejer putter du bare i dine egne kager ;-D

    Tak.. der ER bare noget over det grønne græs ♥

    SvarSlet
  11. UHHMMM hvor ser den bare lækker ud - og sikke en flot farve de blåbær de giver :o)
    Og forstår dig godt - du slapper af og HYGGER i et køkken, de andre gjorde det nok ved stranden, men hvad gør det for i køkkenet er der INGEN sand.

    50/50 af fondant og marcipan - ingen glukose der ? - det må jeg helt sikkert også prøve en dag.

    SvarSlet
  12. Anita - Taaark :-)
    Nemlig, der er ingen sand i køkkenet!
    Eller det er der jo så, når de alle sammen slæber det med hjem *Hmrf* ;-)

    Nej, ingen glukose, hvis du blandet det med fondant og ellers er det 500 gram marcipan, 50 gram glykose og 250 gram flormelis - sådan cirka :-)

    SvarSlet
  13. Tak Godte :o)
    Det er jo ligefør jeg er nødt til at skulle hjem og prøve 50/50 formlen -- og tænker jeg mig om har jeg vist en rest marcipan i køleskabet - men ikke nok til en kage - kun til en smagsprøve. Ihhh nu er det ligefør jeg glæder mig til at komme hjem (ej det gør jeg altid) - smiler.

    SvarSlet
  14. Anita - Velbekomme :-)

    Ligefør? Sludder - bare i gang. Så kan jeg jo også lige få lov at høre, hvordan det gik ;-D

    Overtrækket bliver jo mere "grynet" pga. marcipanens naturlige "gryn" fra mandlerne og heller ikke helt hvid.
    Den kan også stadig farves med pastafarver :-)

    SvarSlet
  15. Ser bare SÅ lækker ud. Og kan varmt anbefale at lave det der 50/50 overtræk.
    Dog skal man lige være forberedt på, at farverne ikke bliver helt som når man indfarver fondant, men tilgengæld er smagen SÅ meget bedre.. Og når du skal overtrække en hel kage, kan jeg anbefale at du ruller marcipanen imellem 2 stk. gennemsigtig voksdug.. Så smart...

    SvarSlet
  16. Tak Godte :o)
    Det er jo ligefør jeg er nødt til at skulle hjem og prøve 50/50 formlen -- og tænker jeg mig om har jeg vist en rest marcipan i køleskabet - men ikke nok til en kage - kun til en smagsprøve. Ihhh nu er det ligefør jeg glæder mig til at komme hjem (ej det gør jeg altid) - smiler.

    SvarSlet
  17. Piskeris - Mange tak! Og de der rejer putter du bare i dine egne kager ;-D

    Tak.. der ER bare noget over det grønne græs ♥

    SvarSlet
  18. Ja, dengang hvor jeg var en fattig studerende og hvor glykose kun var en formel i biokemitimerne. Dengang hvor jeg var mere "dåse" end "kage" :-)

    SvarSlet
  19. Camilla - Nåh...dengang, du bare var en lille småkageæske (ét ord!) og endnu ikke en orn'lig kagedåse? :-D
    Jeg havde også "snydt" og spurgt en anden kagedåse, om det med glykosen B-)

    SvarSlet
  20. Mmmh, den ser da ellers lækker ud! Jeg har i tidernes morgen (i to ord) lavet en del otellolagkager (ET ord) med marcipan omkring og bandet som ind i helvede over. Men men... det smager jo bare skønt!

    SvarSlet
  21. Taark :-)
    Ja, du har jo overtrukket med 50/50 flere gange, med meget flot resultat. Jeg må også prøve det en dag.
    Og det med voksdugen - du er sgu smart! :-)

    SvarSlet
  22. Jeg må bruge lidt assistance: Kan man bruge dybfrosne blåbær eller bliver de for vandet til mousse/sylt opskriften?

    SvarSlet
  23. Jeg ville si det meste af væsken fra - og evt. koge lidt sirup af det :-)

    SvarSlet
  24. Du må skære det ud i pap for mig - sirup laves hvordan? Også med de lækre vaniljestænger... Hvordan? Tak ;-)

    SvarSlet
  25. Prøv at søge på sirup her på bloggen. I øverste venstre hjørne, så kommer der en masse forskellige indlæg om sirupper frem :-)

    Du tager saften - og en god sjat sukker(!) og koger det (evt. med en sjat citronsaft) og kornene fra en vaniljestang (og stangen) indtil du synes, det har den konsistens, du ønsker. Du kan tage lidt op op en tallerken og lade det køle af et øjeblik for at se, hvor tykt det bliver, når det er kølet af.

    Hjalp det - ellers så spørg endelig igen :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...