Jeg havde gær og nyt køkken, så der var jo ikke så meget mere at snakke om der.
Det endte med denne opskrift - et sammensurium af en masse andre.
Hurtige boller
Ovn: 185° varmluft
Ca. 12 mellemstore boller
110 gram margarine (eller smør)
3 dl minimælk
50 g gær (kan ikke undlades)
½ spsk salt
1 spsk sukker
1 spsk flydende honning (kan undlades)
1 dl fuldkornshvedemel (eller anden grov meltype - men kan også undlades)
1 æg (vi havde ingen æg, så det kan også undlades)
hvedemel for resten
hørfrø
Tænd ovnen!
Lun mælk og margarine i mikroovnen, så det er håndlunt. Opløs gæren heri. Når gæren er opløst hældes det i skålen til køkkenmaskinen og alle de andre ingredienser tilføres. Hvedemelet til sidst - lidt ad gangen indtil det har en lækker blød og ikke-klistrende overflade. Lad gerne køkkenmaskinen ælte dejen en god rums tid - 10 minutter - eller så meget, du har tålmodighed til..
Bollerne formes og sættes på bageplade. Min behøver ikke bagepapir, men ellers vil jeg anbefale det. Med mindre I bare vil æde bollerne direkte fra pladen. Det kan man vel godt.
Lige så snart bollerne er sat på pladen, pensles de med mælk. Det gøres inden de skal hæve, for på den måde falder bollerne ikke sammen, når man pensler. Smart, hva'!?
Drysses med hørfrø - eller hvad man nu lige synes.
De må gerne hæve i 15 min. - det gjorde jeg - men det kan også undlades.
Bages i 15-17 min.
Det tager ikke meget mere end en halv time at lave disse boller - fra start til slut.
Hvor nemt skal det være, før I dovne hunde kommer i gang?
Det var en ren fryd og fornøjelse at lave dem i mit nye køkken. Masser af plads til at bruge KAmma, og til at have bageplader og andet grej på bordet. I'm loving it! ♥
I dag skal jeg i gang med at lave sko. Nej, jeg skal ikke bage dem...
Hej
SvarSlethar lyst til at prøve disse boller af. Jeg er dog typen der godt kan lide at vide hvor meget der skal i af de forskellige ting. Du skriver hvedemel for resten, hvor meget er det..
På forhånd Tak Tina
Tina - Jeg ved ikke, hvor meget hvedemel, jeg brugte.
SvarSletNår du laver dejen, så kommer du blot så meget hvedemel i, du synes, indtil dejen er sådan mættet og blød og lækker og ikke klistrer til dine hænder.
Du kan se og mærke det efterhånden :-)
Tak for det hurtige svar..
SvarSletTænkte nok du ville sige noget i den stil, men håbede lidt..
Ok, jeg må prøve det af, er ikke helt nu i bagningen...
Nu jeg har fat i dig savner jeg svar på et spørgsmål i samme boldgade, du måske kan hjælpe med.
Jeg skal i gang med at bage grovboller i stedet for alt det hvide brød, det er dog ikke lige mig, så vil starte stille ud.
Har kigget i egne kogebøger og på nettet, men ikke fundet nogle enkle opskrifter, kun med grovmel og evt. hvedemel.
Ved du om jeg bare kan tage en af mine gode gamle opskrifter og erstatte noget af hvedemelet med tilsvarende af en anden slags. ?
På forhånd tak
Velbekomme :-)
SvarSletJeg er sikker på, du kan finde ud af det med melet.. det giver jo meget sig selv. Det skal bare ikke klistre med alligevel hænge sammen.
Det kan du sagtens. Det har jeg tit gjort med både boller og brød. F.eks. med dette brød:
http://www.godte.net/2011/01/lkkert-og-nemt-brd-i-romertopf-stegeso.html
Så kan du prøve dig frem et par gange, for at se, hvor meget grovmel, det kan tage - og stadig blive lækkert.
Det kan være en fordel at bruge en langtidshævet opskrift, for så får diverse kerner tid til at suge lidt væske, så de ikke er alt for hårde at gumle på..
Lad mig gerne høre, hvordan det går :-)
Hmm, godt at vide, tak :)
SvarSletDet skal jeg nok..
Hilsen Tina, en der vil holde øje med din side =)
Tina - Dejligt! Og skriv endelig, hvis du har flere spørgsmål :-)
SvarSletSå blev det prøvet.. Den opskrift jeg valgte sagde 1kg mel, erstattede de 250 g med grovmel.. De er faktisk ikke så slemme som jeg troede, ud fra dejen.
SvarSletMen vil nok prøve med lidt mindre grov en anden gang...
Hygge Tina
Du turde alligevel ikke vove dig ud i at skulle sjusse dig frem til, hvor meget hvedemel, der skulle i? :-D
SvarSletJeg synes tit, dejen ser meget mere "grov" ud, end det færdige resultat bliver.
Hvilken type grov mel brugte du? Der er meget stor forskel på de forskellige typer - synes jeg..
Jo grovere kerner - jo bedre er det at bruge langtidshævet dej :-)