onsdag den 20. april 2011

Krydret madbrød og chili con carne

Jeg havde lyst til at lave et krydret madbrød, og så skulle vi jo finde noget at spise til.


Det endte med chili con carne. Næh, det er ikke sådan sommer-agtigt-mad, men vi er meget rebelske herhjemme. Vi kan endda finde på at spise lørdagsslik om onsdagen! Jeg ved det - vi er nogle værre nogen!

I får først opskriften og billederne på brødet. Chili con carnen er ikke det store nummer, men vi lavede lige en billedserie til den også. Det er kærestens "opskrift" og ham der skal have æren.

Han huskede endda at tage et billede, da gulerødderne kom i - og jeg knævrede i telefon.
Måske bliver han en dag stor nok til sin egen madblog?

Krydret madbrød

Ovn: 200°
 
75 g soltørrede tomater
en stor dusk oregano
en stor dusk timian (jeg tog hele toppen på begge to)
2 fed hvidløg
½ dl olivenolie
50 g gær
2½ dl håndlunt vand
125 g grahamsmel
hvedemel
1 tsk fint salt
½ frisk, rød chili uden kerner
evt. flagesalt og sesamfrø


Smid krydderurter, soltørrede tomater, chili og urter i en skål og hak det i småstykker med en stavblender. Det ser ret klamt ud bagefter, men det smager godt i brødet.

Opløs gæren i det håndlune vand og salt.
Tilsæt urterne og grahamsmelet og lad gerne en køkkenmaskine ælte det godt sammen med noget af hvedemelet.
Tilsæt mere hvedemel, indtil du synes konsistensen er god. Lad maskinen ælte det godt igennem.
Lad det hæve i 30-45 min.
Form til to brød - eller boller - eller svaner - eller elefanter.
Rids overfladen med en skarp kniv.
Pensl med vand og drys med lidt flagesalt og sesamfrø.
Lad det efterhæve i 15-30 min.
Bages på nederste rille i ca. 30 min. alt efter størrelsen på elefanterne.


De blev dælme gode! Det er ikke sidste gang, jeg laver dem - og de kan helt sikkert varieres med alverdens krydderier.

Chili con carne

På slump..

skært oksekød
hakkede løg
frisk chili
paprika
salt og peber
balsamico
gulerødder
flåede tomater
kidneybønner

Kast det hele sammen (brun kød og løg først) og lad det gerne simre hele dagen. Eller lav det dagen før. Det bliver det kun bedre af.


Husk at få lidt cremefraiche til. Og salat - det kan man godt have brug for, når der er chili involveret.


Og her er hele molevitten samlet. Det var skøn spise - og solen skinnede ind på tallerkenen.
Måske spiser vi koldskål til vinter! Så kan de lære det! Hmm..eller.. øh.. Nå, kig nu bare på billedet og rend os i traditionerne.


PS: Fungerer også helt fint som morgenmad. 

9 kommentarer:

  1. Ser lækkert ud, og jeg var helt med på alt det rebelske.... indtil du nævnte morgenmaden. Har hermed indset, at jeg ikke er så rebelsk, som jeg gik og troede :/

    SvarSlet
  2. Kageleg - Hahaha... jeg ved det, det er lidt underligt, men jeg kan spise hvad som helst til morgenmad, hvis jeg bare har været oppe et par timer.
    Til gengæld kan jeg intet spise før da. Tror ikke, min krop er vågen, før der er gået noget tid :-D

    SvarSlet
  3. De der brød ser vildt lækre ud og det er da en genial ide at proppe en masse smag direkte i brødet (så kan det være at man lader være med at toppe det med alverdens ting og i stedet bare nyder brødet).
    Chili con Carne er en af mine favorit retter. Det glæder derfor mit chili hjerte at se at du bruger skært kød i stedet for hakkekød i din opskrift - det bliver altså bare meget meget bedre på den måde.
    Hvis du er interesseret, så kan du se min udgave af Chili Con Carne her.

    Over and out,
    Kim Schulz

    SvarSlet
  4. Kim - Tak. De blev ret vellykkede og dybe i smagen. Det var også godt i dag - let ristet og med lidt smør.

    Det må kæresten så nok have æren for. Det var ham der lavede det og bestemte (de fleste) ingredienser.

    Din chili con carne ser også super lækker ud! Måske skal vi prøve den næste gang :-)

    Hvordan har du lavet et klikbart link i kommentarfeltet? Det vil jeg gerne kunne...

    SvarSlet
  5. klikbare links er ikke så svære endda. man skriver følgende (erstat [ med < og ] med > - kan ikke skrive det "rigtigt" da det jo i så fald vil blive et link i stedet.)
    [a href="dit link her"]tekst som skal stå i link[/a]

    altså f.eks.
    [a href="http://grillkokkerier.dk/2011/03/03/chili-con-carne/"]Chili con carne[/a]

    SvarSlet
  6. ...husk dog at nogle bloggere vælger at fjerne kommentarer med links i da de ser det som værende spam.

    SvarSlet
  7. Kim - Tusind tak! Det virker jo :-D

    Jeg har mest brug for at kunne gøre det her på min egen blog i kommentarfeltet, men tak for at gøre opmærksom på den reaktion.

    SvarSlet
  8. Hej Godte :) Lækker LÆKKER blog du har! Ville ønske jeg ejede dit talent :)
    Hvor meget hvedemel skal der i madbrødene?

    Kh Lille t

    SvarSlet
  9. Lille t - Mange tak! :-) Det kan komme med øvelse..

    Put alle de andre ingredienser i og slut af med hvedemelet. Bare nok til dejen har samlet sig og ikke er for klistret :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...