torsdag den 28. april 2011

Koldskål de luxe med jordbær og granatæblekerner

Nu er det jo sommer. 

Er jeg den eneste der synes, at vi tilsyneladende spolede ret hurtigt hen over foråret, og at det faktisk er lidt mærkeligt, at vi har næsten 25 grader, når vi lige har haft frost?

Folk går også i det underligste tøj, her når årstiderne skifter. Nogen i bar overkrop - andre i vinterstøvler. Jeg synes altid, det er så sjovt at se.

Sommer er lig med koldskål. Jeg har fundet ud af, at de fleste spiser det som dessert. Det gør vi altså ikke i min familie. Der har vi altid fået det som hovedret - måske var det bare fordi, min mor ikke lige gad lave varm mad den dag, men vi har jo så nok heller ikke brokket os over det.


Og jeg gør det forbudte. Jeg laver det med æggeblommer fra friske æg. Der skal æg i. Punktum. Og de pasteuriserede æggeblommer smager altså mærkeligt i koldskål.
Det er jo op til en selv - men her gør vi sådan. Vi kan godt lide at leve livet lidt farligt.

Jeg bliver nødt til at skrive lidt om de danske jordbær. Da vi handlede ind - den lille sukkertrold og jeg - havde jeg lige muligheden for lidt madopdragelse. Jeg bad hende dufte til de danske jordbær og virkelig tage duften ind. Det er jo helt utroligt! Jeg bliver så gennemgående glad, når jeg dufter til dem!

Så fandt jeg en bakke af de udenlandske, og bad hende om at dufte til dem. Hun var selv ret overrasket over så flad en oplevelse dét var. Der er bare en verden til forskel og selvom de danske stadig er ret dyre, så ofrer jeg det som regel en enkelt gang i starten på sæsonen, for det gør altså noget godt ved mig - og ved hende.

Til koldskålen har jeg brugt min mors gamle opskrift som grundopskrift og så gjort den til min egen ved at øge lidt hist og her. Når der kommer syrlige frugter i som granatæblekerner og helt nye, danske jordbær og citron, så er det meget rart, at sukkerindholdet også øges lidt.

Vaniljesukkeret er også hjemmegjort. Det foregår ved, at de tiloversblevne stænger lige skæres over et par gange. Puttes i en lukket beholder sammen med noget sukker og når stængerne er tørret ind, så får hele molevitten en omgang med stavblenderen.
Duften og smagen er fantastisk.

Og så er jeg jo altid vild med, når intet går til spilde.
Stop Spild Af Mad.

Koldskål de luxe

5 æggeblommer
1 dl sukker
4 tsk vaniljesukker
1 økologisk citron
1 liter A38
1 liter kærnemælk
granatæble
danske jordbær

Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker godt og længe, så det bliver helt lyst og cremet.

Tilsæt lidt A38 og pisk det med til sidst. Tilsæt resten af det og kærnemælken.

Skær citronen i skiver og bug hver enkelt skive en gang så den afgiver lidt citronsaft.

Jeg kan bedst lide at have jordbær og granatæblekerner i skåle for sig og selv tilføje det, når man skal spise koldskålen, men det er jo smag og behag.


Vi fik Karen Wolfs de bedste kammerjunkere til. Jeg gider ikke bage dem selv. Ja...doven er jeg også. Hvordan skal det ikke ende med mig?

Hvis du ikke allerede kender det her trick, så er her en smart måde at få kernerne ud af granatæbler.

Skær en lille rille hele vejen rundt på midten af granatæblet. Vrid de to dele modsat hinanden så æblet deles i to. Sæt en skål i bunden af køkkenvasken og bank ret kraftigt på bagsiden af en af halvdelene af æblet, så falder kernerne lige så fint ud og ned i skålen uden at svine så meget.
Fotograf: Sukkertrold.


PS: Koldskål er også godt som morgenmad.

16 kommentarer:

 1. Pyh ha... Så er jeg ikke den eneste i hele verden der fik/får koldskål som hovedret på en varm dag :-D Lækker udgave, men min families opskrift er jo den bedste ;-)

  SvarSlet
 2. Mmmmh, det ser skønt ud. Vi spiser altså også koldskål som hovedret. Og nogen gange også pandekager. Helt og aldeles upædagogisk, men ikke desto mindre skønt.

  SvarSlet
 3. Vibeke - Hahah.. nej, absolut ikke. Godt at vide, at andre også har dårlige.. hov.. gode vaner :-D
  *Pff* Selvfølgelig er den ikke det! ;-)

  Camilla - Smukt! :-D Pandekager er jeg også med på.. Jeg må dog indrømme, at hvis jeg spiser det - eller koldskål - til aftensmad, så skal der ofte lidt andet til senere.
  Upædagogisk er altså skønt - bare engang imellem :-)

  SvarSlet
 4. God idé med granatæble! -Jeg bliver helt lækkersulten. Vi får det også jævnligt om sommeren, det må godt være nemt engang imellem, især når det også er lækkert! :)

  SvarSlet
 5. PiaMarianne - Tak :-)

  Vel må det så. Det er okay at hoppe over, hvor gærdet er lavest, hvis man ikke lige er i sportshumør ;-D

  SvarSlet
 6. Det ser virkelig godt ud, og som andre siger: lyder lækkert med granatæble!

  Har lavet en top tre-liste over "retter", der skal prøves til sommer, og der er din én af dem. Håber, det er ok :-)

  http://wp.me/p1sgDL-2B

  SvarSlet
 7. Troels - Tak, det er friskt. Man kan jo evt. koge lidt sirup på nogle af kernerne og hælde i også :-)

  Det er meget okay - jeg er helt smigret :-)
  Sig lige til her, når du har lavet det.

  SvarSlet
 8. Den er lige her: http://wp.me/p1sgDL-2B :-)

  Og sirupskogning er nok liige ude af min vægtklasse endnu, men det lyder godt ;-)

  SvarSlet
 9. Troels - Jeg misforstod måske, men troede, du ville skrive om det, når du havde lavet det? :-)

  Sirup er det nemmeste. Seriøst.
  Se her: Granatæblesirup

  SvarSlet
 10. Uhmmm, danske jordbær. Håber der er nogle tilbage når vi kommer til DK om 2 måneder. Og så skal vi også have nye kartofler, og koldskål, og.... ;o)

  SvarSlet
 11. Aussiemum - Ja, danske jordbær og kartofler kan INTET slå, men mon ikke der er lidt tilbage til jer alligevel ;-)

  SvarSlet
 12. Uhmmm, danske jordbær. Håber der er nogle tilbage når vi kommer til DK om 2 måneder. Og så skal vi også have nye kartofler, og koldskål, og.... ;o)

  SvarSlet
 13. Troels - Tak, det er friskt. Man kan jo evt. koge lidt sirup på nogle af kernerne og hælde i også :-)

  Det er meget okay - jeg er helt smigret :-)
  Sig lige til her, når du har lavet det.

  SvarSlet
 14. Mmmmh, det ser skønt ud. Vi spiser altså også koldskål som hovedret. Og nogen gange også pandekager. Helt og aldeles upædagogisk, men ikke desto mindre skønt.

  SvarSlet
 15. PiaMarianne - Tak :-)

  Vel må det så. Det er okay at hoppe over, hvor gærdet er lavest, hvis man ikke lige er i sportshumør ;-D

  SvarSlet
 16. Hello there, just required you to know I he added your internet site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I imagine your web website has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make studying your weblog significantly easier.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...