onsdag den 30. marts 2011

Mommedisses boller

Ren gift! Hvedemel, smør og mælk. Men de smager dælme godt!


Opskriften stammer fra mine børns fars mormor - deres oldemor; Mommedisse. Dengang var der altså ikke noget med, at hvedemel og fedt var farligt. Da var det godt. Det er det stadig - omend i lidt mindre mængder.

Jeg laver dem kun til fødselsdage, og der er aldrig nogen tilbage til senere. Heller ikke selvom, man bager dobbelt portion. Sådan er det bare.

Mommedisses boller

Ovn 200° (ikke varmluft)

½ liter mælk (gerne sødmælk, men jeg bruger altså minimælk)
1 pk gær
200 g smør
1½ spsk sukker
lidt salt
hvedemel

Lun mælken (evt. i mikroovnen) så den er håndlun.
Smuldr gæren i mælken sammen med salt og sukker og rør det rundt, til gæren er opløst.
Tilsæt hvedemel lidt ad gangen imens din køkkenmaskine ælter dejen sammen.
Når dejen er smidig og glat og ikke længere klistrer, så har den fået nok mel.
Maskinen skal gerne ælte dejen lidt endnu.
Lad den hæve i skålen et lunt sted i 15-30 min., til dobbelt størrelse.


Form dem til små boller og pensl dem straks med mælk. Nej, ikke æg - mælk! Sådan skal Mommedisses boller se ud. Matte - ikke blanke. Mælk, sagde jeg!

Efterhæves 15-20 min. Vent ikke med at pensle dem, til de har efterhævet, for så kan de godt falde lidt sammen.


Bages i ca. 15 min. Tages ud og vendes om med bunden opad på en rist eller spækbræt, så bliver bunden ikke hård og kedelig, og afkøles lidt.
Kun lidt, for den slags skal spises, imens de er varme - med rigeligt smør!

4 kommentarer:

  1. Mmm ja det her er RIGTIGE boller! Lige præcis sådan nogle som man kun bager til fødselsdage, men som bare er sååå lækre! Jeg skal da helt sikkert prøve Mommedisses boller!
    Der er for lang tid til en fødselsdag, men en lørdag kan vel også bruges som Mommedisse-undskyldning ik? ;-)

    SvarSlet
  2. De ser gode ud.
    Jeg har også en FED og Usund opskrift på hvide smør bagte boller. De skal bare bages til fødselsdage :-) Det er vist bare sådan et barndomsminde der fortsætter, dog bliver der også bagt de sunde grove af slagsen hos mig ( ny tradition)

    SvarSlet
  3. Edith - Nemlig! Og selvfølgelig er lørdag en fuldt ud gyldig undskyldning for Mommedisses boller! :-D

    Glæder mig til at høre, om du også syntes, de var gode :-)

    Vibeke - Tak, der er super dejlige!
    Det tror jeg også - og når det kun sker engang imellem, så går det vist også.

    Jeg gad ikke også bage grove :-D

    SvarSlet
  4. Mmm ja det her er RIGTIGE boller! Lige præcis sådan nogle som man kun bager til fødselsdage, men som bare er sååå lækre! Jeg skal da helt sikkert prøve Mommedisses boller!
    Der er for lang tid til en fødselsdag, men en lørdag kan vel også bruges som Mommedisse-undskyldning ik? ;-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...