tirsdag den 29. marts 2011
Crème brûlée
Så! Nu har jeg skrevet det rigtigt med alverdens apostroffer og hieroglyffer over, så fremover er det bare creme brulee!
Jeg havde engang en creme brulee-æra. Den foregik over en måneds tid og betød, at jeg lavede creme brulee op til 4 gange dagligt. Jeg overdriver ikke engang. Kun små portioner, men dog alligevel. Det skulle være perfekt. Altså som i helt perfekt. Ikke en hård æggekage og heller ikke drikkeyoghurt med vaniljesmag. Og den skulle være iskold inden i og med varm, sprød karameloverflade.
Så jeg afprøvede ca. 1.224 forskellige opskrifter og metoder. Det hele koges sammen. Noget koges og hældes over noget andet. Med og uden vandbad. Med koldt vand i vandbadet. Med varmt vand i vandbadet. You get the point, right!?
Nu har jeg så glemt, hvilken opskrift og metode, der var bedst! Ja, sådan er jeg så smart! Glemt! *Suk*
Nå, men jeg prøvede så denne her forleden morgen ved 8-tiden, da sukkertrolden havde fødselsdag. For hendes livretter er jo hummersuppe, pølser i tomatsovs og creme brulee. Sådan.
Crème brûlée
6-8 pers.
Ovn: 165° (ikke varmluft)
6 dl piskefløde
6 æggeblommer
105 g sukker
1-2 vaniljestænger
rørsukker
Fløde, korn fra vaniljestænger og stængerne koges kort op og simrer under omrøring i 3-5 min. Sukker og æggeblommer piskes helt lysegule og luftige.
Den varme fløde (evt. sigtet) hældes over æggeblommerne lidt ad gangen.
Cremen hældes i ramekiner og sættes i vandbad med kogende vand, der når ca. halvvejs op ad ramekinerne.
(Fjern eventuelle luftbobler hurtigt med bunsenbrænderen, inden de sættes i ovnen)
Bages i ca. 30-35 min. - og gerne med sølvpapir over efter kort tid, for at undgå, at de bliver for mørke.
Disse er lavet i hjerteramekiner - vær opmærksom på bagetiden i andre typer ramekiner.
Cremen skal have sat sig, men stadig bevæge sig lidt i midten, når en ramekin rystes forsigtigt frem og tilbage.
Køles let af i stuetemperatur og sættes derefter på køl i minimum 4 timer.
Drysses med et tyndt lag rørsukker, som fordeles ligeligt og karamelliseres med en bunsenbrænder.
Servér og nyd! Det er som sød musik for smagsløgene. Nok lidt hen ad Lisa Ekdahl.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Åhhh ja.. det smagte himmelsk. <3
SvarSletHysse
Uhmmmm... jeg tør ikke vise dette indlæg til gemalen... så vil han bare insistere på cb-benspænd i næste måned :-D
SvarSletHyss - Ja, himmelsk er et meget godt ord her ♥
SvarSletPiskeris - Tøsetøs! Du ender sgu i lyserød ;-)
Og bare se at komme i gang! Jeg tænkte jo faktisk på dig, da jeg lavede dem.
Og de er egentlig ret nemme at lave, når man først har brugt en måneds tid på at forfine opskriften - og det har jeg jo allerede gjort for dig ;-)
Iiihh - jeg er beæret! Såååå... må jeg jo hellere få dem afprøvet. Opskriften er skrevet bag øret - og på albuen ;-)
SvarSletPiskeris - Nemlig :-D
SvarSletOg det ser sikkert ømt ud! Jeg glæder mig til at se, om de lykkes for dig :-)
Og høre, om du fik albuen ren.
Hej Godte,
SvarSletLækkert med crème brûlée :-)
Jeg synes selv, at min opskrift er denne nemmeste (og bedste) i verden. Den kan du jo prøve næste gang, hvis du har lyst
Den er her : http://anneauchocolat.dk/?p=303
Alt godt,
Anne
Anne - Tak for anbefalingen. Jeg har anbefalet min egen på din blog også :-)
SvarSletOooohh, saglig fryd! Jeg ææælsker Creme Brulee (både med og uden apostroffer). Synes dog, at det er svært tarveligt at læse om Creme Brulee'er (hmm, hvordan staves det mon i flertal??), når man som jeg er blevet "spist af med" koldskål til aftensmad og allerede ER sulten igen!
SvarSletCamilla - Også jeg! ♥ Det var jo også derfor, jeg måtte lave dem igen og igen, indtil de blev HELT rigtige. Jeg kunne simpelthen ikke nøjes med at få det, når jeg var ude at spise :-D
SvarSletUndskyld.. ;-)
Og koldskål er skønt - men jeg kan heller ikke holde mig mæt en hel aften på det. Du må ha' dig en rugbrødsmad med leverståhej, inden du går i seng.
Måske skulle du øve dig een gang mere - lige sådan omkring det der sukkermøde i maj *fløjt fløjt*
SvarSletCamilla - Hahaha.. Ja, det ku' da være, jeg skulle det, men så må du hellere minde mig om det, for ellers har jeg sgu nok glemt det til den tid :-D
SvarSletHa ha, problemet er, at det har jeg sgu nok også :-D
SvarSletHahaha!! Smukt, så bliver du ikke skuffet og jeg ikke flov..Eller også så er jeg stolt og du glædeligt overrasket ;-D
SvarSletTotalt win-win situation :-D
SvarSletI går lavede jeg med stor succes creme brulee for FØRSTE gang.
SvarSletDin opskrift var meget lige til, og nem at følge. De smager helt som på en restaurant og jeg er meget stolt over de mange små ramekiner der nu ligger på køl.
Dog tog det meget lang tid i ovnen, over 60 min til hvert hold, men så blev de også perfekte i konsistens uden at blive mørke.Tak for hjælpen,Hausfrau fra Virum
Hvor skønt! Rigtig dejligt, at min opskrift virkede! :-)
SletJeg synes, det er meget varierende med tiden i ovnen og det skifter jo også fra ovn til ovn. Det er nok bare en følingssag og så at tjekke, at de lige har sat sig lidt uden at være helt stive i det :-D
Velbekomme!