onsdag den 12. januar 2011

Madspild


Jeg går med Klidmoster her. Hvad fanden er det for noget svineri? Ja, her må der bandes - OG svovles. Jeg bliver sgu så arrig, når jeg ser og læser om madspild i de her mængder.

Se programmet i Horisont i går aftes: Madspild for milliarder.

"Det er ikke kun pga. pengene. Det er heller ikke rigtigt."
Som en tysk bonde og medlem af Europa-Parlamentet siger. Og jeg kan kun være enig.

Overfiskeri og kassering af helt friske fisk og skaldyr? Det hænger jo ikke sammen.
Gode appelsiner, der bliver smidt ud, fordi det ikke kan betale sig at sortere dem?
Bagerier der smider op til 20% ud! 1/5 af deres produktion! De smarte bruger det som brændsel. Man brænder helt friskt brød.... Ja, på sin vis er det jo smart nok, men er man sulten, så kan det jo aldrig blive forståeligt - kun grotesk.

Der er - i min verden - kun én vej. Se indad. Hvad kan jeg selv gøre? Hvad kan du gøre? 

Nu skriver jeg noget, som nok kan være meget provokerende, men hvordan kan det være, at mange ikke har nogen som helst tillid til dem selv og deres egen vurdering af madvarer i hjemmet?

Leverpostejen bliver kasseret, før datoen løber ud. Hvad med at se, lugte, smage på den? Også selvom datoen siger, den er udløbet?
Denne hysteriske, neurotiske "angst" for madvarer, der er gået over datoen.
Mælken. Mælk er et naturprodukt. Det kender ikke selv datoen og bliver ikke - nødvendigvis - dårlig lige præcis mandag den 20. februar klokken 10.15! Kig, smag, duft, inden du bare kasserer ud fra en dato, der er sat ud fra en - til tider - overforsigtig lovgivning.
Og nej - det er på ingen måde, det samme som at opfordre til brug af fordærvede madvarer - det er en opfordring til at bruge egen sunde fornuft i stedet for, alene at lade en dato styre.

Madspildet i supermarkederne? "Jamen det kan jeg jo ikke gøre noget ved - det er jo supermarkedet, det gør det". Det gør de kun pga. krav fra forbrugerne. Dig og mig! Os, der køber ind og sorterer og kasserer i butikken, fordi noget har en lille bule eller plet, som reelt ingen som helst betydning har, for hverken smag eller konsistens i den færdig ret. Os, der brokker os, hvis der ikke altid er fyldte hylder og friske jordbær, når vi skal bruge dem. Nu!

Alt skal være perfekt. Den perfekte form, den perfekte friskhed. Nu! Ellers skal det kasseres.
Det er sgu da heldigt, at de samme regler ikke gælder for mennesker - eller gør de?

"Stop spild af mad" er en frivillig forbrugerbevægelse, med masser af gode idéer til, hvad du selv kan gøre, og som heldigvis får mere og mere politisk og mediemæssig indflydelse.

Jeg vil selv starte med at finde ud af noget aftensmad, hvor nogle lidt trætte kartofler og bredbladet persille kan bruges. Hvad gør du?

10 kommentarer:

 1. Lavede lige æbleflæsk af det der runkne æble på bunden af frugtskålen, og det smagte SKØNT!
  Bevidsthed-bevidsthed-bevidsthed må vist være det vigtigste her. Brug hvad du har i køleskabet førend du køber nyt, og brug den sure mælk/yoghurt som base i et godt brød, så er du godt på vej!
  Fedt med noget opmærksomhed på dette emne!

  SvarSlet
 2. Uhm, det lyder som om du skal ha' kartoffelsuppe med persilleolie til aften ;-)

  Super dejligt indlæg, det er fedt at der kommer fokus på madspildet. Man burde faktisk lave en slags 'opdragelseskurser' for forbrugere, hvor man kan lære at bedømme madvarer, undgå madspild og værne om naturens resurser.

  SvarSlet
 3. Det handler jo også om at vi som forbrugere er blevet vænnet til at vi kan få det hele - uanset årstid kan vi få friske asparges, tomater og agurker osv. Ingen tænker over at de grønsager bliver kørt gennem europa i lastbil - men ja på høje tid med noget fokus på det område.

  SvarSlet
 4. Signe - Dejligt at høre! :-)
  Ja, bevidsthed er første skridt, men det næste er jo så også at handle på det.

  Klidmoster - Persilleolie? Det har jeg ikke hørt om før. Lyder spændende.

  Vi er nødt til at have mere fokus her. Det andet er ikke til at holde ud!
  Måske.. Men hvem skulle gøre det?

  Jens - Ja, og her skal jeg heller ikke pudse min glorie. For det første har jeg aldrig rigtig lært, hvad der hører til årstiderne og for det andet, så glemmer jeg det simpelthen, når jeg handler ind.
  Også dét vil jeg være mere opmærksom på fremover.
  Tak for at få den med også, Jens :-)

  SvarSlet
 5. Tak for en pæn omtale! Ja madspild skal stoppes! Tænk at vi er 6 milliarder mennesker på Jorden og 925 millioner går sultende omkring. Og dog producerer vi tilstrækkeligt madspild til at brødføde 3 milliarder mennesker.....!

  Vi udkommer her i starten af marts med en vaskeægte reste-kogebog med danske top madfolk (Camilla Plum, mm) og forlaget Gyldendal. Nu bliver det IN at spise rester! :-)

  KH
  Selina
  Stop Spild Af Mad

  SvarSlet
 6. Velbekomme, Selina - I er værd at reklamere for! :-)

  Det er på så mange måder skræmmende tal. Jeg er ikke sikker på, ret mange kender dem.
  Eller på sin vis håber jeg vel, at det er en af årsagerne til det store madspild.. For ligegyldighed er næsten ikke til at bære :-/

  Det lyder rigtigt spændende! Hjemme hos os har det nu altid været in - jeg har aldrig været god til at smide mad ud - jeg elsker det nok for højt, og synes det er mangel på respekt for ressourcerne.

  Jeg er også fra en familie, hvor en portion frikadeller skulle række til to dage, og på den måde er jeg måske blevet opmærksom på madens værdi?

  Keep up the good work - jeg håber, jeres budskab bliver "det nye sort" de næste mange årtier!

  SvarSlet
 7. Nemlig - rester skal blive "det nye sort" - der er ingen skam i at spise rester (og så sparer man penge ovenikøbet).


  KH
  Selina
  Stop Spild Af Mad

  SvarSlet
 8. Selina - Mange retter smager jo også bedre som rester.
  Både fordi smagen har trukket ud i maden og fordi, der ikke er så meget af det - så nyder man det mere :-D

  SvarSlet
 9. Det handler jo også om at vi som forbrugere er blevet vænnet til at vi kan få det hele - uanset årstid kan vi få friske asparges, tomater og agurker osv. Ingen tænker over at de grønsager bliver kørt gennem europa i lastbil - men ja på høje tid med noget fokus på det område.

  SvarSlet
 10. Lavede lige æbleflæsk af det der runkne æble på bunden af frugtskålen, og det smagte SKØNT!
  Bevidsthed-bevidsthed-bevidsthed må vist være det vigtigste her. Brug hvad du har i køleskabet førend du køber nyt, og brug den sure mælk/yoghurt som base i et godt brød, så er du godt på vej!
  Fedt med noget opmærksomhed på dette emne!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...