søndag den 9. januar 2011

Lækkert og nemt brød i Römertopf (stegeso)

Jeg elsker (som tidligere skrevet) min so!

Den er god til rigtigt mange ting - især kylling - men den kan også bruges til at bage det mest lækre og smukt, rustikt udseende brød.

Opskriften er oprindeligt herfra, men jeg tilføjer ca. 1,5 dl af en grovere melart - og så det mindre hvedemel.

Jeg lader også brødet efterhæve i den skål, der har stået i køleskabet (godt med mel i bunden) - men så på køkkenbordet et par timer.
Hælder det forsigtigt i soen med en sjat olie i bunden, drysser med lidt flagesalt og evt. mel.

Husk endelig at lade soen stå i blød minimum 10 min. (det gør jeg faktisk i vasken på badeværelset, så jeg stadig har køkkenvasken fri) og at den skal i en kold ovn.


Og så behøver man ikke gøre som mig, når man skal have låget af i slutningen.
Man behøver ikke brænde 3 af sine fingerspidser, så at man får vabler og skal sove med fingrene i isvand! Jeg siger det bare...

Brødet var en del af den frokost, jeg har lavet det sidste stykke tid - og som (med succes) blev serveret for min CTO-gruppe i dag. Mere om det i de kommende blogindlæg.


Ja, der kommer også cupcakes..

20 kommentarer:

  1. Uh det ser godt ud!

    SvarSlet
  2. Helle - Det er så godt! Og hvis du er dén Helle, så er det jo bare om at komme i gang med soen ;-)

    SvarSlet
  3. Det må være en fejl i min opdragelse - eller mangel på samme - at jeg stadig ikke har fået prøvet at bage brød i min römertopf!

    SvarSlet
  4. Piskeris - Endnu en? ;-P

    Men ja.. der er jo kun én vej.. I gang med soen - du vil ikke fortryde det :-)

    SvarSlet
  5. Hvor ser det godt ud!! Jeg vidste slet ikke at der kan bages i sådan en - nu må jeg da vist anskaffe mig en :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  6. Birthe - Tak :-) Jeg synes, det bliver super lækkert. Dampen i stegesoen gør jo at skorpen bliver særligt sprød og lækker.

    Det skal blot opbevares i et rent viskestykke, så holdes skorpen sig sprød, og det her brød tørrer ikke så let ud.

    Tror, du vil elske at have sådan en :-)

    SvarSlet
  7. Har ingen stegeso, men har brugt metoden og opskriften fra kvalimad.dk flere gange. Har faktisk ikke bagt andre brød, siden jeg fandt den. Det er virkelig det bedste brød! Og det holder sig lækkert i flere dage.

    Jeg bruger en stor, kvadratisk stegegryde med låg (Scanpan), og så lægger jeg et par coladåser rullet ind i stanniol i den ene side, så jeg får et aflangt brød.

    Man kan bruge en hvilkensomhelst ovnfast gryde/fad med låg, det har kun betydning for formen på brødet.

    Jeg putter i øvrigt tit kanel, kardemomme og rosiner i dejen - mums!

    SvarSlet
  8. Berit - Ja, det er vist et ret kendt brød. Jeg er bare ikke så vild med, at det er lavet udelukkende på hvedemel - derfor tilføjer jeg lidt groft mel også :-)

    Jeg har godt hørt, at man også kan få et godt resultat i andre lukkede gryder/fade, men jeg tror, at fugten i leret i en rigtig stegeso gør en forskel.

    SvarSlet
  9. Super - det var lige den opskrift jeg har ledt efter :-)

    Jeg skal helt klart prøve at bage i min so også. Men vær lige sød at skære det ud i pap for mig: so i blød, brød i so, so i kold ovn - hvor højt skruer du så ovnen op og hvor længe bager du det inden låget tages af. Og hvor længe bager du det så uden låg? Det ser virkelig lækkert ud :-)

    SvarSlet
  10. Klidmoster - Dejligt :-)

    Klik på linket (ordet "herfra") og se videoen. Den er god at blive klog på.

    Brødet skal først i soen, når den er varm. Ovnen på 250 grader hele vejen igennem.
    Jeg bager ½ time med låg - 15 min. uden. Sådan cirka.
    Jeg synes, det bliver ret lækkert. Især hvis man lige skifter lidt af hvedemelet ud med en grovere type. Grov hvedemel, speltmel, skårne rugkerner eller hvad man nu synes. Jeg tror, du har endnu flere spændende meltyper at lege med ;-)

    God fornøjelse - glæder mig til at se resultatet! Husk flagesalt på toppen - det er mums!

    SvarSlet
  11. Hej!
    Jeg vil bare lige hører om jeg har forstået det rigtigt.. Først sætter man soen i blød i 10 min (også låget?). Så sætter man den ind i en kold ovn og varmer den i gennem og dumper brødet over i og bager det... og spiser det.

    Tak

    SvarSlet
  12. Anonym - Ja, det har du forstået helt rigtigt :-)
    Sæt gerne soen i blød i længere tid, men 10 min. kan også gøre det.

    Velbekomme :-)

    SvarSlet
  13. Tak.... og hej igen...
    jeg bliver lige nødt til at høre om der nogen sinde er problemer med at det sidder fast?? :)

    tusind tak

    SvarSlet
  14. Ja, hvis soens bund er uglaseret og man ikke smører bunden.
    Jeg plejer også at hælde lidt olie i bunden selvom min er glaseret - bare for en sikkerheds skyld.

    Velbekomme :-)

    SvarSlet
  15. Piskeris - Endnu en? ;-P

    Men ja.. der er jo kun én vej.. I gang med soen - du vil ikke fortryde det :-)

    SvarSlet
  16. Uh det ser godt ud!

    SvarSlet
  17. Jeg har lige købt min stegeso og prøvet at bage brøddet i de. Brødet blev utroligt lækkert, men det brændte fast i bunden. Jeg lagde den i blød og dryssede med mel i bunden, men jeg smurte ikke olie på, er det derfor den brændte på?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ai, hvor ærgerligt.

      Stegesøerne findes i to udgaver. En der er glaseret indvendigt og en der ikke er.

      Min er glaseret og jeg hælder alligevel lidt olie i bunden inden jeg kommer dejen i - bare for at være sikker.

      Så lidt olie - ingen mel og så håber jeg, det går bedre :-)

      Slet
  18. Hmmm, men hvis stegesoen er glaseret så mister den, den der "ler / fugt effekt" jo, eller hva'? Så forstår jeg ikke ideen eller "nødvendighed" at have en ler gryde... Så kan man lige så godt brug en glas gryde?

    Tager jeg fejl eller er den kun glaseret i bunden?

    SvarSlet
  19. Jeg tror ikke der er mere fugt tilbage i rømertopfen efter den er varmet op i ovnen. Så en anden gryde med låg gør vist det samme. Brødet (dejen) producerer dampen under bagningen.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...