mandag den 24. januar 2011

Choko/appelsin-cupcakes med to-farvet frosting

Jeg har længe haft lyst til at dekorere med en to-farvet frosting.
Jeg har set det forskellige steder og tænkt, det så sjovt og dekorativt ud.


Jeg bagte de her cupcakes - og valgte at prøve en anden opskrift end den sædvanlige mud cake. Opskriften har jeg ændret undervejs, så den endte således:

Choko/appelsin-cupcakes

50 g kakopulver
100 ml kogende vand
140 ml appelsinsaft (inkl. frugtkød)
175 g mel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
113 g usaltet smør (stuetemperatur)
2 store æg (stuetemperatur)
2 vaniljestænger
100 g mørk, grofthakket chokolade

Vand og kakaopulver røres sammen og appelsinsaft tilsættes.
Mel, bagepulver og salt røres sammen i seperat skål.
Smør og sukker piskes til luftig masse og æggende tilsættes et ad gangen sammen med vaniljekornene.
Tilføj melblandingen ved at vende den i med en dejskraber. Kakaoblandingen tilsættes på samme måde.
Vend den hakkede chokolade med lidt mel og vend den forsigtigt i dejen lige inden den hældes i cupcakeforme. Melet forhindrer chokoladen i at falde til bunds.

Bages ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 20 min. Tjek undervejs med tandstikker eller lign.
Opskriften giver 16 cupcakes i almindelig størrelse.

Frosting

9 dl sigtet flormelis
180 usaltet smør (stuetemperatur)
1,25 dl lun mælk eller anden væske (afmål selv mængden efter ønsket konsistens)
2 vaniljestænger

Det hele piskes sammen i en skål.

Jeg brugte lidt mindre væske og delte portionen i to.
Tilsatte så granatæblesirup til den ene portion - og en smule pastafarve.
Desværre kunne man slet ikke smage granatæblesiruppen.

Jeg lagde hver del på et stykke film og foldede filmen henover. Lagde de to ruller ved siden af hinanden og bandt dem sammen i den ene ende med et stykke snor, som jeg så trak igennem sprøjtepose og tyl, og klippede af til sidst. På den måde fik jeg begge farver helt ned i bunden og ligeligt fordelt.

Samlet var mængden nok til swirls etc. på 12 cupcakes.


Denne frosting er heller ikke en favorit hos mig. Den er for sød og smager bare af ikke-rigtig-stiv-glasur.

Jeg er ved at blive lidt frustreret over, at jeg næsten kun kan lide cream cheese frosting, så hvis nogen af jer har links til andre typer frosting, er jeg meget modtagelig. Den skal dog være stiv nok i konsistensen til at holde en swirl.

Min tanke var at forsøge at lave hortensialignende topping på nogen af dem. Bedøm selv, hvor godt det lykkedes. Jeg kan med det samme sige, at det havde været mere succesfuldt, hvis jeg havde haft en Wilton 2D tyl. Jeg gik ned på udstyr. Patetisk!
(Hvis I absolut skal se, hvor smukt det kan gøres, så kan I klikke her)


Det er dog interessant, at smagen af appelsin er mest fremtrædende dagen efter, de er bagt. Man kan ikke smage det samme dag, og heller ikke rigtigt efter et par dage.Ellers er tiden mest gået med at passe den yngste trold, der nu har været hjemme fra skole i over en uge, med en rigtig grim hoste og feber. Lægevagten fortalte mig i telefonen, at der er mange, der har samme "fornøjelse" for tiden, og at der ikke kan gøres noget - man kan blot vente på, at det går over.

Nu trænger hun snart til at komme i skole igen. Det trænger jeg også til - at hun skal!

16 kommentarer:

 1. Hvor er de flotte ummm man får virkelig lyst til at sætte tænderne i sådan en !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. Altså de hortensiaer fra det viste link er suveræne (tror det har meget med farven at gøre), men helt ærligt, dine er også rigtig rigtig gode:-) Fortvivl ikke...

  SvarSlet
 3. Marianne - Mange tak! De smagte også godt - altså uden frostingen :-D

  Nanna - Årh, hvor sødt.. Men jeg må bare bøje mig i støvet i respekt for de kagedåser som er dygtigere. Og heldigvis, for så er der noget at stræbe efter ;-)
  (Og ja - det gør også noget med farverne. Hendes er helt perfekte)

  SvarSlet
 4. Jeg tror også, at med den rette tyl og to farver, der ligger tættere op ad hinanden, så vil du få mindst ligeså fine hortensier som på linket. Fx. hvid/babylyserød eller babylyserød/pink.

  Jeg ved ikke, om det tæller som frosting, men jeg bruger altid (læs: begge to gange, jeg har prøvet) IMBC til at swirle med. Jeg har prøvet både med hindbær-IMBC til mudcake og med dulce de leche-IMBC til pecan/gulerodskage. Og det var altså bare MAM!

  Jeg synes endda, den smager ok "rå"; i hvert fald, hvis den er lavet på usaltet smør, men jeg vil hellere have noget smag i den.

  IMBC'en holder faconen fint til swirl. Største problem er at overbevise eventuelle vægtvogtere i selskabet om, at den indeholder ekstreme mængder smør - de VIL simpelthen ikke høre det! "Den er jo så let..."

  SvarSlet
 5. Berit - Ja, de to farver skulle have været meget tættere på hinanden i nuancerne, men jeg blev doven.. For ville også lave almindelige swirls, hvor man rigtig kunne se de to farver. Så kan jeg lære det.

  Men smager IMBC'en ikke alt for meget af smør? :-S
  Det synes jeg nemlig at den ellers gør.
  Hindbær-IMBC? Kan man liiige få en opskrift der?

  Ja, den er super i konsistensen og man kan også let køle/varme den til ret konsistens.
  Jeg synes, den smager meget af smør... Og jeg kom til at sige det til nogle smørcremeelskere - de blev sure. *Suk*
  :-D

  SvarSlet
 6. Mere Berit - Tror, jeg har lavet den her:
  http://www.godte.net/2010/10/cupcakes-med-hindbrsmrcreme.html

  Den var - også - klam :-S

  SvarSlet
 7. Altså, jeg tog bare en pose frosne hindbær (fra haven, prale-prale), tøede dem op, blendede dem i atomer og rørte pure i cremen, til jeg syntes det var fint. Min opskrift siger 1/4 del hindbærpure til 2 dele IMBC. Jeg målte det dog ikke selv.

  Mht. smørsmag, så synes jeg, den var ret udpræget, da jeg brugte almindeligt, saltet smør. Hindbærrene kvalte dog det værste af den, og jeg spiste det med stor fornøjelse.

  De sidste par gange har jeg brugt usaltet smør til IMBC, og jeg synes, det gjorde en stor forskel. Men jeg har altså ikke siddet med to portioner saltet hhv. usaltet IMBC og sammenlignet.

  Jeg har kun prøvet at lave IMBC, så min eneste smagserfaring med almindelig smørcreme stammer fra USA og fra Specialkøbmandens åbning her i Århus. Hos SK var det noget færdiglavet, der var brugt. Begge dele smager bvadr i min mund, og jeg har endnu ikke haft mod på at forsøge mig med noget hjemmelavet.

  Jeg har tænkt mig - engang - at lave et forsøg med IMBC på hjemmelavet smør, som er lavet af frisk fløde i stedet for syrnet. Pt. er jeg dog kun nået til at lave syrnet smør - jeg kan nemlig godt lide smør, bare ikke på kage.

  Man skulle iflg. kvalimad.dk kunne lave noget aldeles smagløst smør ved at piske frisk fløde (helst den smagløse fra Arla), skylle vallen grundigt fra smørret og så ikke tilsætte salt. Men det må vente, til jeg falder over et kanontilbud på ringe piskefløde. Hermed er bolden givet videre!

  SvarSlet
 8. Nu kom jeg i tanke om, hvor jeg har opskriften fra.. Den er denne her:
  http://www.sarahskager.dk/mini-marcipancupcakes-med-den-bedste-hindb%C3%A6rfrosting/

  Mon det ville være så meget anderledes lavet med IMBC? (Jeg laver altid IMBC på usaltet smør)

  Jeg tror altså aldrig, jeg bliver så landlig, at jeg kommer til at lave mit smør selv :-D

  Jeg kan også godt lide smør. Ai, lad mig bare være ærlig.. Jeg elsker sgu smør!
  Du kan en dag invitere på smørgilde hos dig - med landligt, hjemmelavet smør.. ;-D

  SvarSlet
 9. hej Godte
  Sikke nogle flotte kager du har fået lavet dig. Men sikke et volapyk-sprog (internt kagesprog) du/I bruger;-)... IMBC? jeg skal vist have fundet en kage-ordbog og er fuldstændig novice indenfor dette felt. Nå spøg til side, stor respekt.
  kh Lone.g

  SvarSlet
 10. Hej Lone - Mange tak :-)
  Hahaha.. ja, nogen gange glemmer vi kagedåser nok, at alle ikke lige kender de forskellige udtryk.
  IMBC er Italian Meringue Buttercream og det kan være, jeg lige skal lægge den opskrift, jeg bruger, op en af dagene.

  Den er god både som frosting (enten "ren" blot med vanilje eller med diverse smage) og er især brugt til at smøre kager op med, inden de overtrækkes med fondant.

  Den gør, at fyldet (som kan være syreholdigt - bær f.eks.) ikke kommer i kontakt med fondanten (som smelter ved kontakt med syre) og at kanterne på kagen bliver helt fine, glatte og skarpe.

  Og mere tak :-)

  SvarSlet
 11. Ret funky med to farver - I like :-)

  SvarSlet
 12. Piskeris - Taark :-) Ja, det er nu meget sjovt at lege lidt med.

  SvarSlet
 13. Rigtig flotte:), jeg syns også at du har ramt de Hortensiaer fra den anden blog rigtig godt. Tak for tippet, det vil jeg helt sikkert prøve. Og tak for linket, den blog skal jeg da lige kigge nærmere på:)

  SvarSlet
 14. Annette - Hahaha.. mange tak, men der er et godt stykke vej endnu ;-)
  Hendes blog er skøn! Hun er skide dygtig!

  SvarSlet
 15. Hej Lone - Mange tak :-)
  Hahaha.. ja, nogen gange glemmer vi kagedåser nok, at alle ikke lige kender de forskellige udtryk.
  IMBC er Italian Meringue Buttercream og det kan være, jeg lige skal lægge den opskrift, jeg bruger, op en af dagene.

  Den er god både som frosting (enten "ren" blot med vanilje eller med diverse smage) og er især brugt til at smøre kager op med, inden de overtrækkes med fondant.

  Den gør, at fyldet (som kan være syreholdigt - bær f.eks.) ikke kommer i kontakt med fondanten (som smelter ved kontakt med syre) og at kanterne på kagen bliver helt fine, glatte og skarpe.

  Og mere tak :-)

  SvarSlet
 16. Berit - Ja, de to farver skulle have været meget tættere på hinanden i nuancerne, men jeg blev doven.. For ville også lave almindelige swirls, hvor man rigtig kunne se de to farver. Så kan jeg lære det.

  Men smager IMBC'en ikke alt for meget af smør? :-S
  Det synes jeg nemlig at den ellers gør.
  Hindbær-IMBC? Kan man liiige få en opskrift der?

  Ja, den er super i konsistensen og man kan også let køle/varme den til ret konsistens.
  Jeg synes, den smager meget af smør... Og jeg kom til at sige det til nogle smørcremeelskere - de blev sure. *Suk*
  :-D

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...