tirsdag den 16. november 2010

Det der med julen


 
Jeg har et...skal vi sige lettere anstrengt og noget ambivalent forhold, til julen.

På den ene side så synes jeg, det er et af de smukkeste tidspunkter på året. Jeg er selv troende, på den der lade, danske måde og budskabet der, er jo skønt.
Vær nær og god ved dine kære - og især de, som ikke er så tæt på.
Næstekærligheden. Kærligheden og tilgivelsen.
Sneen, de levende lys, hemmelighederne, maden og kagerne, klippe-klistre og alt det der.

Og så er der den anden side..
Den hvor vi alle ved, at julen kan gøre allermest ondt. Fordi nogen ikke har et sted, hvor der er varmt og godt at være juleaften. Så er det flæskestegen godt kan smage lidt for meget af petroleum, hvis den tanke lige skulle strejfe en undervejs.

Fordi det er der, hvor vi skal være sammen med, eller i det mindste forholde os, til det der med familien.
Til alle de andre gamle jul, der har været - eller ikke har været.
Til mor og far - som også har været - eller ikke har.

Eller alle de jul, hvor man måske har måtte byde sig selv alt for meget "for julefreden" eller har forsøgt at være det gode barn/den gode forælder, selvom ens rygsøjle næsten har været bøjet bagover i forsøget.

Eller alt det med gaverne! *Suk* Jeg kan næsten ikke ha' det!
Hvem der giver hvad til hvem, hvor meget det har kostet, om det må byttes eller ej, om nu nogen bliver stødte eller sure eller kede af det. Og fremfor alt, så kan jeg næsten ikke holde ud, når nogen forældre skal betale deres dårlige samvittighed af i gaver. Så børnene nærmest drukner i gaveregn, som de slet ikke har brug for.
Hele julens budskab går tabt! Det er sgu da tragikomisk!

Så julen er en svær tid for mange - samtidig med, at den også kan være god og smuk, men det kræver omtanke.

Og så for lige at tage den med... Jeg hader sgu, at de starter julen op flere måneder i forvejen! Ja, det er der så tilsyneladende penge i, men jeg hader det stadig!
Efterhånden har jeg udviklet en vis immunitet overfor det, men det er som om, de får det ødelagt, før det overhovedet er begyndt, og jeg når altså at blive ret træt af nisser og filigran, inden vi når til den berømte 24. december.

Ja, jeg er julemuggen - men det plejer nu at gå over lige omkring den tid, hvor flæskestegen serveres ;-)

3 kommentarer:

 1. Jeg elsker jul - knuselsker jul. Jeg elsker hygge, gran, lys, glæde og forventning. Og juleknas og godter og fremstillingen af det samme.
  Men jeg er enig i at julen ikke starter i oktober og at gaveræset nemt kan tage overhånd
  Knus
  Signe

  SvarSlet
 2. Signe - Jeg er ikke der. Endnu. Måske engang. Jeg kan godt lide det, når vi er tæt på, men jeg kommer nok aldrig sådan rigtigt til at elske julen lige på dén måde.
  Godter er godt ;-D
  Knus!

  SvarSlet
 3. Signe - Jeg er ikke der. Endnu. Måske engang. Jeg kan godt lide det, når vi er tæt på, men jeg kommer nok aldrig sådan rigtigt til at elske julen lige på dén måde.
  Godter er godt ;-D
  Knus!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...